vidmantas tadas        Dėl grožio

 

        Vaikystėje vieną kartą mama Aleksandrui pasakė:

        - Tu tikras keistuolis, Aleksandrai.

        - O tu, mam, ilgi keista. Agulkus ant akių dedi. Al cia nolmalu? - atšovė keturių metų Aleksandras.

        - Agurkus aš dedu dėl grožio.

        - Dėl glozio??? - nesuprato mažasis Aleksandras - Atlodai kaip pelkių baidyklė su tais agulkais, o tau glazu?

        - Ne, kvailiuk, aš vėliau būnu graži, kai juos nusiimu.

        - Tu jų isvis nedėk il būsi visąlaik glazi, ne tik plies uzdedama al kai nusiimi. Neleikia manęs kasdien gasdinti su tais agulkais ir zalia kauke. As mazas dal, paskui man tlauma bus.

        Mama nusijuokė ir apkabino Aleksandrą. Vėliau apkamšė jį, užgesino šviesą, įjungė jo šviečiantį gaublį ir išėjo iš kambario. Aleksandras užmigo, kažką sapnavo ir sparčiai augo.

        Nuo to laiko mama nė karto nepasirodė jam su savo grožio kaukėm. O Aleksandras dabar prisimena tą vakarą su tokia nostalgija, kad net iš tolo švyti.

 

 

        Antras pirmadienio rytas

 

        Prabudo Aleksandras pirmadienį iš ryto ir suprato vieną visai nemalonų dalyką. Na, pusiau nemalonų. Iš kitos pusės tai buvo pats maloniausias dalykas, koks jam buvo nutikęs - jis pirmą kartą įsimylėjo. Kas čia gali būti nemalonaus? - paklausite jūs. O gi supratimas, kad visa tai vyko sapne. Pirmas nuėjimas į kelionių agentūra, pokalbis apie voverytes Kroatijoj, piktas vyriškis, tada antras apsilankymas agentūroj, vaikščiojimas tarp šunų kakų ir laukimas parke, kvietimas išgerti kakavos… Viskas vyko sapne. Labai tikroviškam, labai spalvotam.

        Niekad gyvenime neįsimylėjęs Aleksandras pirmą kartą įsimylėjo sapne. Sakoma, kad net nuo gimimo akli ir visą gyvenimą tamsoje pragyvenę žmonės kažką sapnuoja…

        Lyg nelaiminga meilė Aleksandrui atrodė šis rytas. Gulėjo jis lovoj, žiūrėjo sau į lubas ir galvojo, kad gal ir visai be reikalo moteriškių vengdavo aksčiau. “Turėtų kažkur ant svieto būti tokia Gabrielė kokią sapnavau. ” - galvojo jis. “Reiks užeit pas Valentą, jis man apie moteris papasakos. Jis net miega su jom, tai turėtų kažkiek nusimanyti”. - pagalvojo Aleksandras ir atsikėlė valgyti pusryčių. O valgė tai sumuštinius su sūriu, jei ką.

 

 

        Senatvė

 

        Nuėjo Aleksandras į maisto prekių parduotuvę šiandien. Kiekvieną pirmadienį eina, bet vis į kitą. Kai aplink tų parduotuvių keli tūkstančiai pastatyti tai sunku išsirinkti mėgstamiausią. Tik į Norfas neina, nes ten šlykštu, pelėdos ūbauja, pacai laksto, kaip miške kokiam. Žodžiu prisikrovė jis savo krepšiuką maisto (pienas, dribsniai, kiaušiniai, šaldyta pica ir kitos gamtos dovanos) ir nuėjo prie kasos. Ten buvo šiokia tokia eilutė. Vaikai pirko alų. O už tų vaikų stovėjo tokia sena sena, smirdinti barzdota bobulytė. Ji buvo pasidėjus puse kepaliuko duonos, maža buteliuką limonado “Kriaušytė”ir dar kažko. Daiktų buvo daug, bet jie visi labai maži. Atėjo jos eilė pirkti. Pardavėja net nepasisveikinus liepė jai iškraustyti savo tašę. Bobulytė iškraustė. Ten buvo keli tušti maišai ir mažas maišiukas saldainių “Burbuliai”. Na, kokių 10-14 saldainių. Pardavėja numetė tuos saldainius prie kitų jos prekių ir pradėjo skaičiuoti.

        - Šeši litai, penki centai. - pasakė ji.

        Bobulytė nelabai įžiūrėdama pradėjo krapštyti tuos pinigus, nelabai ji jų ir turėjo. Aleksandas visą tai stebėjo iš šono ir pasiūlė už ją sumokėti. Ji nelabai suprato kas vyksta ir toliau savo pinigėlius skaičiavo, bet pardavėja jų iš jos nebeėmė. Bobulytė šiaip taip suvokus, kas čia buvo labai nuoširdžiai padėkojo Aleksandrui, bet jis nenorėdamas sulaukti didelio kitų pirkėjų dėmesio išskubėjo laukan.

        Eidamas namo, už savo maistą sumokėjęs apie 35 litus jis galvojo: “Jetau, koks aš iš tikrųjų laimingas žmogus esu. Aš galiu matyt, girdėt, vaikščiot, galvot… O kiek gali padaryt, kai esi senas? Ir ne šiaip senas, o labai senas.

        Tu niekam neįdomus, tavo nuomonė niekam nerūpi, ligos kimba kaip bitės prie medaus… O jei dar neturi pinigų? Nenuostabu, kad imi tikėti į Dievą. Nes tik jis vienas yra nematomas, jį gali įsivaizduot kokį tik nori, tik jis išklausys tavęs ir tik jam esi reikalingas, ir įdomus. Bent jau tau taip atrodo… Ir tai būna postūmis išgyventi dar bent vieną dieną, kuri, jau iš vakaro žinai, neteiks jokio džiaugsmo.”

        Šitaip mąstydamas Aleksandras ėjo link namų, o dangus didžiulėm snaigėm ant žemės drėbė žiemą. Gal jau paskutinį kartą. Va koks rimtas šitas pasakojimas išėjo. Sekantis bus linksmesnis, pažadu. Girdėjau, kad trečiadienį Aleksandras planuoja šokti iš lėktuvo. Ne vienas - su parašiutu. Maž visai pablūdo. Žiūrėsim, kaip ten jam seksis:)

 

 

        Šiukšlinas pavasaris

 

         “Pavasarį išlenda šūdai, k***os ir motociklai.” - sakydavo Aleksandro senelis, kai jam buvo penki metukai (Aleksandrui, ne seneliui:) Per savo gyvenimą jis tuo visiškai įsitikino. Va kad ir savaitgalį. Tokios gražios dvi dienos buvo, o kaip viską gadino šiukšlini ir prikakoti parkai, gatvės, kai kurių žmonių veidai. Sakoma, kad žuvis atsimena apie 2 sekundes savo praeities, o apie ateitį galvoti išvis nesugeba. Žmogus, pasirodo irgi. Eina tarkim jis žiemą per parką, valgo čipsus (”vistiek visi mirsim”) ir suvalgęs meta tuščią pakelį ant tako su ta mintim, kad “nu gi užsnigs ir nesimatys nieko”. Tai ar jis neatsimena, kad pavasarį sniego nelieka, ar šiaip durnas? Dar geras pavyzdys yra šiukšlių maišai pamiškėse. Gal net išmest į konteinerį arčiau eit būtų, bet ne, žmonės sau pramogą pasidaro. “Davai varom į gamtą, šašlą pakepsim, išsivešim šiukšles tuo pačiu.”

         “Norėčiau, kad kiekviena šiukšlė kurią ant žemės numeta idiotai, iškart atsidurtų tų idiotų subinėse. Ne kelnėse, o subinėse.” - taip štai, teisingai, mąsto Aleksandras. Įsivaizduojat kaip greitai gatvės nuo cigarečių nuorukų išsivalytų…

        Aleksandras netiki, kad žmogų sukūrė Dievas. “Nu per mažai man įrodymų.” - sako jis. Bet tiki, kad iš kur jis beatsirado, išnyks tik dėl savo kaltės, jei neateis į protą.

        Toks štai pavasarinis, šiek diek didaktinis (pamokantis) pasakojimas išėjo.

 

 

        Mergaitė su degtukais

 

        Nenumaldomai artėja ir jau rytoj prasidės visuotinės atostogos. Visi žmonės kur nors išvažiuoja, nes, matai, jiems jų namai nemieli, reikia gi kažkur kitur tas penkias dienas prabūt. Jau dabar visas Aleksandro namas tuščias. Net buvęs partizanas Rapolas išvažiavo į savo sodą, su ta mintim, kad per šventes vokiečiai neturėtų pulti, tai galima pailsėti.

        Aleksandras irgi pasidavė visuotinei psichozei ir jau turi nusipirkęs bilietą į Amsterdamą. “Labai noriu Eifelio bokštą pamatyt” - pamanė jis kažkada ir nusipirko bilietą į Amsterdamą. Matyt tą dieną jis prasirgo, kai mokykloj apie Eifelio bokštą šnekėjo. Šiandien Aleksandras kraunasi daiktus. Prisikrovė plavkių, kojinių ir panašių baltinių. Lagaminą pasidėjo prie laukujų durų ir pats išėjo į lauką pasivaikščiot. O lauke jau dabar nė gyvos dvasios. Visi metė darbus ir išskubėjo į kurortus, kad tik pirmi būtų. Pro langus tik kur nekur žiūri liūdni šunys ir katinai, palikti vieni namie, penkioms dienoms. Aleksdandro gulbė Liucija jau vakar išskrido pas gimines į Labanoro girią, tai jis namie jokių liūdnų gyvių nepaliks.

        Staiga Aleksandras pamatė prie namo kampo mergaitę su degtukais. Ji tik ir dairėsi ką čia padegti. Aleksandras atėmė iš jos degtukus. Ir ačiū dievui, bo būtų kaip Šnipiškėse būna. Šitą mergaitę žino visas miestas, jinai neturi tėvų, ir pragyvena vykdydama nekilnojamo turto agentūrų užsakymus - padeginėja namus. Pati gyvena trijų kambarių bute, geram rajone ir niekas jos nebaudžia, nes ji labai graži, miela, ir dar plius nepilnametė, tai tokių negalima bausti pagal įstatymą. Formaliai tai ji globėją turi, bet ji gyvena Odesoj.

        Jei jau ji norėjo padegti namą Aleksandro rajone, tai jau ženklas, kad bus statoma nauja Maxima. Jau šešta šiemet. “Kažin kaip bus, kai neliks nė vieno namo, o vien tik krautuvės?..” - pagalvojo Aleksandras ir jautė širdy šiltą jausmą, dėl to kad atėmė tuos degtukus iš mergaitės.

 

        P.S. Visose Maximose tai mergaitei degtukus už dyką duoda. Tai jinai dar prisiduria pinigų juos pardavinėdama pigiau.

 

 

        Teatras

 

        Sausio mėnesį Aleksandras pagalvojo, kad senokai teatre yra buvęs ir nuėjo nusipirkti bilietą į kokį nors to vakaro spektaklį. Pasirodo, bilietai išpirkti keletui mėnesiui į priekį į visus spektaklius. “Oho” - pagalvojo jisai tada, ir nusipirko į spektaklį gegužės pabaigai. Užvakar buvo ta diena. Teatras atrodė, kaip įstrigęs 1986 metais. Viskas atsilupę, atplyšę, nubyrėję. “Už tokius pinigus jie man mažų mažiausiai kokį kokteiliuką turėtų sumaišyt, o čia 20 metų į praeitį grąžino. Geriau ir nesugalvotum” - džiaugėsi jis. Spektaklio laukė visa gauja įvairių ponų ir ponių. Visi juodais rūbais, rodos į laidotuves susirinko. Visi tokie pasipūtę, pagurklius į priekį atstatę, su karoliais. Aleksandras net pagalvojo, kad spektaklis jau vyksta, kad čia toks sumanymas. Bet pasirodo, kad ne. Tikrasis spektaklis vėlavo 20 minučių. Ponai ir ponios matėsi, nelabai dėl to jaudinas, matyt, pripratę, o Aleksandrui sunku tvardytis buvo. Iš piktumo norėjo ką nors sugriauti ar sugadinti, bet viskas jau ten buvo kiek įmanoma sugadinta. Mat jam po spektaklio dar reikėjo spėt pas Albertą nuvažiuot, Eurovizijos žiūrėt (belgų daina jam labiausiai patiko).

        Kai spektaklis galų gale prasidėjo, jis prasidėjo žaibais, trenksmais, riksmais, nuogais kūnais besiraitančiais ant žemės, veidais perkreiptais skausmo ir panašiai. “Viskas, kaip tikram gyvenime” - pagalvojo Aleksandras sau ironiškai. Vėliau situacija pasitaisė ir aktoriai pradėjo ne tik rėkauti, vaipytis ir raitytis, bet ir vaidinti. Viskas baigėsi laimingai, netgi visai juokingai, bet apie ką viskas buvo, liko neaišku. Toks jau tas šiuolaikinis teatras, kurio žmonės eina žiūrėti todėl, kad režisieriaus pavardė sutampa su kažkada minėta per televizorių arba spaudoje.

        Beje, pats Aleksandras vaikystėj irgi yra vaidinęs teatre. Vis pagrindinius vaidmenis gaudavo, o vienam spektakliuke, netgi gavo du vaidmenis iš karto. O kitam spektakliuke vietoj vienos eilutės netyčia pasakė kitą ir spektaklis sutrumpėjo 20 minučių, per kurias turėjo pasirodyti viena aktorė, bet taip ir prasėdėjo užkulisiuose visa pasiutus iš piktumo.

        Teatrui jis jaučia simpatijas dar nuo tų laikų. Bet va ta tamsi, tuščia erdvė virš scenos jam niekada nepatikdavo.

 

 

        Sekmadienio rytas

 

Sekmadienio rytas yra pats geriausias laikas visoje savaitėje. Tai toks laikas, kai jauni žmonės ilgai miega po linksmybių šeštadienio vakarą ir į gatves kuo ramiausiai gali išeiti seni žmonės. Kai kurie net pirmą kartą per savaitę. Tik sekmadienio rytą jauni ir seni nesusitinka ir vieni kitų nenervina. Senieji tada eina į bažnyčias ir po to skuba kuo greičiau grįžti namo, kol jaunieji dar neprabudo ir nepradėjo irgi lįsti į lauką. Niekas taip nenervina seno žmogaus, kaip jaunas žmogus. “Šypsosi jis matai, spinduliuoja jaunystę, trykšta energija… Eik tu po velnių!” - mąsto senas žmogus žiūrėdamas į Aleksandrą.

         “Kodėl taip yra, kad žmonės neprisimena praeities? Paauglys neprisimena, kad buvo vaikas vos prieš dvi dienas, kai pastebėjo pirmą barzdos plauką. Subrendęs žmogus, neprisimena kad buvo paauglys, kai jo dukra ilgai iš šokių negrįžta. O senas žmogus neprisimena, kad buvo jaunas, nuo tada kai darbe praleido paskutinę dieną ir pradėjo gauti pensiją…” - taip mąsto tramvajumi važiuodamas Aleksandras. Į jį šiuo metu įsmegtos šešios senų žmonių akys pilnos pasipiktinimo jo būvimo. Aleksandras kartais užleidžia vietą senoliams, jei mato, kad reikia. O kartais apsimeta miegančiu, kai sena moteriškė tik įlipus pradeda plūstis, reikalauti sėdimos vietos, kartais parodyt talonėlį… “Nereikia rėkt.”

        Tai va. Jei norite kada pamatyti miestą kitokį, pasistenkite sekmadienį atsikelti anksčiau ir išeiti į gatvę. Tik nedarykite staigių judesių, kad neišgąsdintumėte senjorų. Ir dėl visa ko laikykitės saugaus atstumo. Šiaip jie nepikti ir taikūs žmonės, bet retkarčiais pasitaiko agresyvių.

        Taip pat nevalia pamiršti, kad nepraėjus nė penkiasdešimt metų mes visi būsime tokie pat seni, ir mus greičiausiai lygiai taip pat nervins jaunieji. Dėl niekam nežinomų priežasčių…

 

 

        Kas daro žmogų laimingu?

 

        Šįryt Aleksandras prabudo susiraukęs. Pažiūrėjo į veidrodį - ant veido iš kažkur atsiradus nelaimingo žmogaus veido išraiška. Nieko daryt nesinori, liūdna, oras šūdinas. Jis prisiminė ką vieną kartą buvo sumąstęs darbe. Jis galvojo, koks dalykas padaro žmogaus gyvenimą pilnaverčiu, o patį žmogų laimingu.

        Politika su savo įstatymais ir nesąmonėm į tą sąrašą neįeina. Pinigai irgi niekaip neįsipaišo. Kas iš to, kad turi, tarkim, dešimt, šimtą tūkstančių pinigų? Ar nuo to esi laimingesnis? Kol jie tėra skaičiukai banko sąskaitoje ar popierėliai piniginėje ir nevirsta daiktais, tol jie tavęs laimingu nepadaro. Gal tuomet religija? Irgi ne. Galit, pradėt ginčytis, kad dievas yra toks, anoks, padeda, gelbėja, saugo, bet nė vieno, kol kas, nuo nieko neišgelbėjo. Tūkstančius žmonių nusineša cunamiai, drebėjimai, badas kitos bėdos. Tie žmonės buvo labai religingi ir vistiek Visų Ponų Ponas jiems nepadėjo. Apmaudu, ar ne?

        Kas gi tuomet daro mus laimingais? Ogi technologijos. Pagalvokit: kaip gyventų trumparegiai, toliaregiai be akinių. Kaip mes eitume vienas pas kitą į svečius pėstute, o blogus rašytume ant karvės odos anglies gabalu… Popierius, pieštukai, akiniai, automobiliai, lėktuvai, batai, telefonai, kompiuteriai, šaukštai, internetas, laikrodžiai, drabužiai, čipsai, hamburgeriai, stetoskopai, endoskopai, dantų grąžtai, muilas, sagos, kilimai… Apsoliučiai viskas, kas mus supa yra atsiradę tik technologijų dėka. Kai ką golfas, kai ką fotoaparatas, kitą gi jachtos padaro laimingu. Mus supantys žmonės ir sąntykiai yra savaime aiškus ir neabejotinas dalykas, kuris prie laimės irgi labai smarkiai prisideda. Ir ne jokie ten pinigai, politika, ar religija.

        Taip mąstydamas Aleksandras įsijungė radiją, per kurią, kaip tik grojo Alinos Orlovos dainą. Jis pasukinėjo ratuką ir susirado kažką linksmesnio. Nuotaika pradėjo taisytis. Matot, kaip.

 

 

        O pas Aleksandrą žiema

 

        Aleksandro mieste (tame be pavadinimo, su metro ir tramvajais) ėmė ir prisnigo. Žiauriai daug prisnigo. Iš ryto žmonės po geras penkiolika minučių atkasinėjo savo mašinas. Kai kurie net ne savo atkapstė, teko iš naujo pradėti. Kai visgi atkapstė, suprato, kad jos ne traktoriai ir per tokį kiekį sniego nelabai gali pravažiuoti. Visi žmonės patapo žemiausia socialine grupe - pėsčiaisiais. Pėstieji vaikščiojo, kaip gandrai, nes sniego beveik iki kelių ir niekas nesiruošė jo valyti.

        Aleksandras išėjo į lauką pasidžiaugti žiema. Dauguma vaikų irgi džiaugėsi ja, nes nusigauti iki mokyklos nebuvo jokių galimybių. Kieme jis jau rado pristatyta kokių dvylika besmegenių. Vienas buvo didelės varpos formos, kitas su papais (papai paremti pagaliais, nes per sunkūs, kad patys laikytųsi), trečias, įdomesnis besmegenis, buvo - meška. Dar buvo ežys su morkom vietoj spyglių ir balta gulbė. “Ką gi, čia jau kažkas padirbėjo už mane” - pagalvojo Aleksandras ir išėjo į miestą.

        Mieste chaosas, kaip per gėjų paradą. Visi žmonės palikę automobilius namuose, pėsti skuba į darbus, griūna, kiti lipa ant pargriuvusių, žodžiu, fizinė komedija. Dar lyg tyčia saulė šviečia, tai visi nuo balto sniego smarkiai nieko nemato, dar labiau griuvinėja. “Kažin kuo dabar gatvių tvarkytojai užsiėmę?” - pagalvojo Aleksandras. O tie negali išeit iš namų, durys aklinai užsnigtos. Aleksandras galvojo, kad dėl krizės visi dirbantys žmonės jau atleisti. Ir sėdi be darbo, bankams užstatytuose namuose. Bet pasirodo, kad dirbančių dar labai nemažai liko, kitaip nebūtų tiek skubančių ir griuvinėjančių.

         “Reikia džiaugtis kiekviena snaige, nes dar pora metų ir mes jas matysim, kaip šuo savo penktą koją…” - taip galvoja Aleksandras apie žiemą, netyčia ne tą patarlę pritaikęs.

 

        Daugiau tekstų apie Aleksandrą http://aleksandro.blogas.lt

Absoliuta Andželika Lukaitė 4 Achille Campanile 4 Adolfas Juršėnas 1 Adolfas Mekas 1 Adomas Lastas 5 Agnė Biliūnaitė 9 Agnė Klimavičiūtė 1 Agnė Narušytė 1 Agnė Žagrakalytė 29 Aidas Jurašius 2 Aidas Marčėnas 45 Aistė Ptakauskaitė 9 Aivaras Veiknys 8 Albertas Zalatorius 3 Albert Camus 4 Albinas Bernotas 3 Albinas Žukauskas 3 Aldona Liobytė 1 Aldona Ruseckaitė 4 Aldona Veščiūnaitė 14 Aldous Huxley 15 Aleksandra Fomina 22 Alfas Pakėnas 6 Alfonsas Andriuškevičius 29 Alfonsas Bukontas 2 Alfonsas Gricius 2 Alfonsas Nyka-Niliūnas 22 Alfonsas Šimėnas 1 Alfredas Guščius 22 Algimantas Baltakis 27 Algimantas Julijonas Stankevičius 3 Algimantas Krinčius 9 Algimantas Lyva 11 Algimantas Mackus 12 Algimantas Mikuta 33 Algirdas Landsbergis 23 Algirdas Titus Antanaitis 3 Algirdas Verba 7 Algis Kalėda 1 Alis Balbierius 29 Allen Ginsberg 3 Almantas Samalavičius 2 Alma Riebždaitė 6 Almis Grybauskas 8 Alvydas Surblys 2 Alvydas Valenta 12 Alvydas Šlepikas 25 Andrej Chadanovič 5 Andrius Jakučiūnas 20 Andrius Jevsejevas 1 Andrius Konickis 1 Andrius Pulkauninkas 2 Andrius Sietynas 2 Andrzej Bursa 4 Andrzej Stasiuk 2 Andrė Eivaitė 1 Angelė Jasevičienė 10 Antanas A. Jonynas 28 Antanas Andrijauskas 1 Antanas Gailius 4 Antanas Gustaitis 6 Antanas Jasmantas 4 Antanas Jonynas 1 Antanas Kalanavičius 2 Antanas Masionis 3 Antanas Miškinis 2 Antanas Ramonas 8 Antanas Rimydis 10 Antanas Vaičiulaitis 9 Antanas Venclova 8 Antanas Šimkus 15 Antanas Škėma 9 Arkadij Averčenko 6 Arkadij Strugackij 2 Arnas Ališauskas 11 Arnas Dubra 1 Artūras Gelusevičius 5 Artūras Imbrasas 4 Artūras Tereškinas 7 Artūras Valionis 13 Arvydas Genys 2 Arvydas Sabonis 1 Arūnas Spraunius 23 Arūnas Sverdiolas 1 Asta Plechavičiūtė 11 Audinga Tikuišienė 1 Audronė Barūnaitė Welleke 1 Audronė Urbonaitė 1 Audronė Žukauskaitė 2 Augustinas Raginis 11 Aurelija Mykolaitytė 1 Aurimas Lukoševičius 1 Auris Radzevičius-Radzius 2 Austėja Čepauskaitė 1 Austė Pečiūraitė 1 Aušra Kaziliūnaitė 24 Balys Auginas 4 Balys Sruoga 19 Belcampo 4 Benediktas Januševičius 39 Bernardas Brazdžionis 3 Birutė Jonuškaitė 28 Birutė Marcinkevičiūtė-Mar 2 Birutė Pūkelevičiūtė 19 Bogdan Chorążuk 2 Boris Strugackij 2 Brigita Speičytė 17 Bronius Radzevičius 8 Bronius Vaškelis 5 Castor&Pollux 74 Catherine Tice 1 Charles Baudelaire 5 Charles Bukowski 18 Charles Simic 6 Christoph Zürcher 4 Crying Girl 1 Dainius Dirgėla 5 Dainius Gintalas 21 Dainius Razauskas 5 Dainius Sobeckis 6 Daiva Ausėnaitė 2 Daiva Molytė-Lukauskienė 4 Daiva Čepauskaitė 13 Dalia Bielskytė 6 Dalia Jakaitė 7 Dalia Jazukevičiūtė 17 Dalia Kuizinienė 8 Dalia Satkauskytė 8 Dalia Striogaitė 11 Danguolė Sadūnaitė 9 Daniela Strigl 1 Danielius Mušinskas 47 Daniil Charms 10 Danutė Labanauskienė 1 Danutė Paulauskaitė 4 Darius Pocevičius 33 Darius Šimonis 9 Deimantė Daugintytė 1 Dino Buzzati 3 Dmytro Lazutkinas 2 Donaldas Apanavičius 2 Donaldas Kajokas 35 Donald Barthelme 4 Donata Mitaitė 25 Donatas Paulauskas 3 Donatas Petrošius 33 Dovilė Zelčiūtė 31 Dovilė Švilpienė 4 Edas Austworkas 4 Edita Nazaraitė 8 Edmondas Kelmickas 4 Edmundas Janušaitis 3 Edmundas Kazlauskas 1 Edmundas Steponaitis 6 Eduardas Cinzas 9 Eduardas Mieželaitis 6 Eduard Limonov 1 Edvardas Čiuldė 4 Egidijus Darulis 2 Eglė Bazaraitė 1 Eglė Juodvalkė 7 Eglė Sakalauskaitė 11 Elena Baliutytė 11 Elena Baltutytė 1 Elena Bukelienė 18 Elena Darbutaitė 1 Elena Karnauskaitė 6 Elena Mezginaitė 7 Elena Žukauskaitė 4 Elina Naujokaitienė 3 Elona Varnauskienė 1 Elvina Baužaitė 1 Elžbieta Banytė 16 Enrika Striogaitė 4 Erika Drungytė 20 Ernestas Noreika 8 Ernesto Che Guevara 5 Eugenija Vaitkevičiūtė 20 Eugenija Valienė 3 Eugenijus Ališanka 40 Evelina Bondar 2 Faustas Kirša 6 Fethullah Gülen 1 Gabriela Eleonora Mol-Basanavičienė 1 Gabrielė Klimaitė 16 Gabrielė Labanauskaitė 13 Gasparas Aleksa 28 Gediminas Cibulskis 1 Gediminas Kajėnas 16 Gediminas Pilaitis 2 Gediminas Pulokas 5 Genovaitė Bončkutė-Petronienė 1 George Orwell 6 Georges Bataille 2 Giedra Radvilavičiūtė 3 Giedrius Viliūnas 5 Giedrė Kazlauskaitė 44 Giedrė Šabasevičiūtė 1 Ginta Gaivenytė 3 Gintaras Beresnevičius 57 Gintaras Bleizgys 32 Gintaras Grajauskas 19 Gintaras Gutauskas 1 Gintaras Patackas 38 Gintaras Radvila 3 Gintarė Bernotienė 7 Gintarė Remeikytė 2 Gintautas Dabrišius 9 Gintautas Mažeikis 1 Ginta Čingaitė 5 Gitana Gugevičiūtė 3 Goda Volbikaitė 2 Gražina Cieškaitė 15 Gražvydas Kirvaitis 3 Grigorijus Kanovičius 8 Grigorij Čchartišvili 5 Guillaume Apollinaire 2 Guoda Azguridienė 1 Gytis Norvilas 24 Gytis Rimonis 2 Gábor Csordás 1 Hakim Bey 2 Hans Arp 5 Hans Carl Artmann 5 Henrikas Algis Čigriejus 19 Henrikas Nagys 15 Henrikas Radauskas 14 Henrikas Stukas 1 Henrykas Sienkiewiczius 1 Henry Miller 2 Herkus Kunčius 29 Hugo Ball 4 Hunter S. Thompson 3 Ieva Gudmonaitė 8 Ignas Kazakevičius 1 Ignas Narbutas 1 Ignas Šeinius 7 Ilona Gražytė-Maziliauskienė 1 Ilse Aichinger 5 Ilzė Butkutė 4 Indrė Meškėnaitė 3 Indrė Valantinaitė 11 Ineza Juzefa Janonė 5 Ingmar Villqist 3 Ingrida Korsakaitė 2 Irena Bitinaitė 2 Irena Potašenko 4 Irena Slavinskaitė 2 Irvin D. Yalom 1 Irvine Welsh 2 Italo Calvino 6 Ivan Vyrypajev 3 J. G. Ballard 3 Jadvyga Bajarūnienė 1 Jan Brzechwa 2 Janina Žėkaitė 3 Janusz Anderman 6 Jaroslavas Melnikas 25 Jaunius Čemolonskas 4 Jeanette Winterson 4 Jehuda Amichaj 2 Jerzy Pilch 2 Jevgenij Zamiatin 3 Johanas Volfgangas fon Gėtė 1 Johan Borgen 3 Johannes Bobrowski 3 John Fante 9 John Lennon 1 Jolanta Malerytė 4 Jolanta Paulauskaitė 1 Jolanta Tumasaitė 1 Jolita Skablauskaitė 23 Jonas Aistis 1 Jonas Dovydėnas 1 Jonas Jackevičius 12 Jonas Kalinauskas 7 Jonas Lankutis 7 Jonas Mačiukevičius 8 Jonas Mekas 24 Jonas Mikelinskas 16 Jonas Papartis 1 Jonas Radžvilas 3 Jonas Strielkūnas 24 Jonas Thente 1 Jonas Vaiškūnas 2 Jonas Zdanys 8 Jonas Šimkus 8 Jorge Luis Borges 17 Josef Winkler 3 José Saramago 7 Jovita Jankauskienė 1 Juan Bonilla 2 Juan Rulfo 3 Judita Polovinkina 1 Judita Vaičiūnaitė 27 Julijonas Lindė-Dobilas 3 Julius Janonis 3 Julius Kaupas 12 Julius Keleras 29 Julius Žėkas 2 Juozapas Albinas Herbačiauskas 8 Juozas Aputis 40 Juozas Baltušis 7 Juozas Brazaitis 7 Juozas Erlickas 17 Juozas Glinskis 10 Juozas Grušas 7 Juozas Kralikauskas 5 Juozas Kėkštas 6 Juozas Mečkauskas-Meškela 1 Juozas Tysliava 8 Juozas Šikšnelis 9 Juozas Žlabys-Žengė 8 Jurga Ivanauskaitė 26 Jurga Katkuvienė 2 Jurga Lūžaitė 2 Jurga Petronytė 2 Jurga Tumasonytė 7 Jurgis Baltrušaitis 6 Jurgis Gimberis 13 Jurgis Janavičius 1 Jurgis Jankus 10 Jurgis Kunčinas 44 Jurgis Mačiūnas 1 Jurgis Savickis 5 Jurgita Butkytė 7 Jurgita Jėrinaitė 1 Jurgita Ludavičienė 1 Jurgita Mikutytė 2 Justinas Bočiarovas 5 Jūratė Baranova 26 Jūratė Sprindytė 52 Karolis Baublys 23 Karolis Gerikas 1 Karolis Klimas 4 Kasparas Pocius 3 Kazimieras Barėnas 17 Kazys Almenas 6 Kazys Binkis 27 Kazys Boruta 43 Kazys Bradūnas 11 Kazys Jakubėnas 5 Kazys Jonušas 3 Kazys Puida 6 Kazys Saja 25 Kerry Shawn Keys 7 Kleopas Jurgelionis 8 Kornelijus Platelis 27 Kostas Ostrauskas 27 Kristina Sabaliauskaitė 9 Kristina Tamulevičiūtė 2 Kurt Vonnegut 12 Kęstutis Keblys 4 Kęstutis Nastopka 9 Kęstutis Navakas 53 Kęstutis Rastenis 3 Kęstutis Raškauskas 2 Laima Kreivytė 1 Laimantas Jonušys 39 Laimutė Adomavičienė 4 Laura Auksutytė 3 Laura Liubinavičiūtė 10 Laura Sintija Černiauskaitė 48 Laurynas Katkus 7 Laurynas Rimševičius 2 Lena Eltang 3 Leokadija Sušinskaitė 1 Leonardas Gutauskas 35 Leonard Cohen 1 Leonas Gudaitis 4 Leonas Lėtas 3 Leonas Miškinas 3 Leonas Peleckis-Kaktavičius 22 Leonas Skabeika 7 Leonas Švedas 5 Leonidas Donskis 5 Lev Rubinštein 3 Lidija Šimkutė 25 Lina Buividavičiūtė 1 Linas Jegelevičius 1 Linas Kanaras 1 Linas Kranauskas 5 Lina Spurgevičiūtė 1 Liudas Giraitis 2 Liudas Gustainis 8 Liudas Statkevičius 2 Liudvikas Jakimavičius 31 Liutauras Degėsys 9 Liutauras Leščinskas 2 Livija Mačaitytė 1 Liūnė Sutema 9 lona Bučinskytė 1 Loreta Jakonytė 14 Loreta Mačianskaitė 1 Lukas Devita 1 Lukas Miknevičius 11 Manfredas Žvirgždas 7 Mantas Areima 1 Mantas Gimžauskas-Šamanas 18 Manuel Rivas 2 Marcelijus Martinaitis 38 Margot Dijkgraaf 1 Marguerite Yourcenar 3 Marija Macijauskienė 8 Marijana Kijanovska 1 Marija Stankus-Saulaitė 11 Marijus Šidlauskas 10 Mari Poisson 18 Marius Burokas 57 Marius Ivaškevičius 7 Marius Katiliškis 13 Marius Macevičius 4 Marius Plečkaitis 5 Mariusz Cieślik 4 Markas Zingeris 3 Mark Boog 2 Marta Wyka 2 Martin Amis 2 Matt McGuire 1 Michael Augustin 4 Michael Katz Krefeld 2 Milda Kniežaitė 3 Mindaugas Jonas Urbonas 1 Mindaugas Kiaupas 1 Mindaugas Kvietkauskas 18 Mindaugas Nastaravičius 8 Mindaugas Peleckis 11 Mindaugas Valiukas 18 Mindaugas Švėgžda 3 Mirga Girniuvienė 1 Monika Kutkaitytė 13 Monika Šlančauskaitė 3 Motiejus Gustaitis 6 Mykolas Karčiauskas 8 Mykolas Sluckis 5 Narlan Martos Teixeira 1 Narlan Matos Teixeira 1 Nerijus Brazauskas 9 Nerijus Cibulskas 11 Nerijus Laurinavičius 3 Neringa Abrutytė 15 Neringa Klišienė 1 Neringa Mikalauskienė 18 Nicolas Born 2 Nida Gaidauskienė 14 Nida Matiukaitė 1 Nijolė Miliauskaitė 14 Nijolė Simona Pukinskaitė 2 Nijolė Storyk 1 Noam Chomsky 1 Ona Ališytė-Šulaitienė 2 Ona Mikailaitė 3 Onutė Bradūnienė 1 Onė Baliukonė 16 Orbita 4 Paul Celan 4 Paulina Žemgulytė 6 Paulius Norvila 10 Paulius Širvys 4 Pedro Lenz 4 Peter Bichsel 2 Petras Babickas 6 Petras Bražėnas 7 Petras Cvirka 8 Petras Dirgėla 16 Petras ir Povilas Dirgėlos 5 Petras Kubilevičius-Kubilius 2 Petras P. Gintalas 5 Petras Rakštikas 5 Petras Tarulis 14 Philip Roth 3 Povilas Šarmavičius 3 Pranas Morkūnas 4 Pranas Naujokaitis 2 Pranas Visvydas 14 Predrag Matvejević 2 Pulgis Andriušis 18 Raimondas Dambrauskas 1 Raimondas Jonutis 2 Ramunė Brundzaitė 7 Ramutė Dragenytė 34 Ramūnas Gerbutavičius 10 Ramūnas Jaras 17 Ramūnas Kasparavičius 26 Ramūnas Čičelis 11 Rasa Aškinytė 1 Rasa Drazdauskienė 2 Rasa Norvaišaitė 1 Rasa Petkevičienė 1 Regimantas Tamošaitis 86 Regina Varanavičiūtė 1 Renata Radavičiūtė 2 Renata Šerelytė 85 Richard Brautigan 9 Rima Juškūnė 1 Rimantas Kmita 32 Rimantas Černiauskas 11 Rimantas Šalna 1 Rima Pociūtė 6 Rimas Burokas 15 Rimas Užgiris 3 Rimas Vėžys 4 Rimvydas Stankevičius 31 Rimvydas Šilbajoris 32 Rita Kasparavičiūtė 1 Rita Tūtlytė 9 Ričardas Gavelis 19 Ričardas Šileika 21 Robertas Kundrotas 8 Roberto Bolano 3 Rolandas Mosėnas 2 Rolandas Rastauskas 22 Romas Daugirdas 33 Romualdas Granauskas 15 Romualdas Kisielius 1 Romualdas Rakauskas 1 Ryszard Kapuściński 3 Rūta Brokert 2 Salman Rushdie 2 Salomėja Nėris 9 Salys Šemerys 12 Samuel Beckett 29 Sandra Avižienytė 1 Sara Poisson 25 Sargis Atsargiai 1 Saulius Keturakis 1 Saulius Kubilius 2 Saulius Repečka 1 Saulius Rimkus 5 Saulius Tomas Kondrotas 10 Saulius Šaltenis 12 Saulė Pinkevičienė 4 Serhij Žadan 6 Sharan Newman 1 Sigitas Birgelis 13 Sigitas Geda 50 Sigitas Parulskis 31 Sigitas Poškus 7 Simona Talutytė 2 Simon Carmiggelt 8 Skaidrius Kandratavičius 11 Skirmantė Černiauskaitė 1 Slavoj Žižek 1 Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė 7 Sonata Paliulytė 9 Sondra Simanaitienė 5 Stan Barstow 2 Stanislava Nikolova-Čiurinskienė 2 Stanislovas Abromavičius 4 Stanisław Lem 4 Stasys Anglickis 3 Stasys Jonauskas 13 Stasys Santvaras 8 Stasys Stacevičius 16 Tadas Vidmantas 5 Tadas Žvirinskis 4 Tautvyda Marcinkevičiūtė 19 Tautvydas Nemčinskas 4 Teofilis Tilvytis 16 Thomas Bernhard 5 Thomas Pynchon 1 Titas Alga 4 Toma Gudelytė 2 Tomas Arūnas Rudokas 19 Tomas Kavaliauskas 11 Tomas Norkaitis 4 Tomas S. Butkus-Slombas 9 Tomas Staniulis 14 Tomas Taškauskas 8 Tomas Venclova 45 Tomas Čepaitis 1 Tomas Šinkariukas 18 Ulla Berkewicz 4 Vaidotas Daunys 5 Vainis Aleksa 2 Vaiva Grainytė 7 Vaiva Kuodytė 8 Vaiva Markevičiūtė 1 Vaiva Rykštaitė 1 Valdas Daškevičius 11 Valdas Gedgaudas 11 Valdas Papievis 13 Valdemaras Kukulas 41 Valentinas Sventickas 30 Vanda Zaborskaitė 5 Venancijus Ališas 4 Vidmantė Jasukaitytė 28 Viktoras Rudžianskas 10 Viktorija Daujotytė 114 Viktorija Jonkutė 2 Viktorija Skrupskelytė 11 Viktorija Vosyliūtė 4 Viktorija Šeina 9 Viktor Pelevin 2 Vilis Normanas 6 Vilius Dinstmanas 3 Viljama Sudikienė 1 Vilma Fiokla Kiurė 4 Vincas Mykolaitis-Putinas 19 Vincas Natkevičius 2 Vincas Ramonas 4 Violeta Tauragienė 1 Violeta Šoblinskaitė 22 Virginija Cibarauskė 1 Virginijus Malčius 11 Virginijus Savukynas 1 Vitalija Bogutaitė 7 Vitalija Pilipauskaitė 8 Vitas Areška 13 Vladas Braziūnas 51 Vladas Šimkus 10 Vladas Šlaitas 9 Vladimir Sorokin 4 Vygantas Šiukščius 5 Vytas Dekšnys 15 Vytautas Berenis 4 Vytautas Girdzijauskas 10 Vytautas Janavičius 7 Vytautas Kavolis 4 Vytautas Kirkutis 7 Vytautas Kubilius 63 Vytautas Martinkus 23 Vytautas Mačernis 6 Vytautas Montvila 6 Vytautas P. Bložė 32 Vytautas Rubavičius 37 Vytautas Sirijos Gira 5 Vytautas Skripka 8 Vytautas Stankus 10 Vytautas V. Landsbergis 11 Walter Benjamin 10 Werner Aspenström 2 Wolfgang Borchert 4 Woody Allen 6 Yoko Ono 1 Zigmas Gėlė 6 Šarūnas Monkevičius 1 Švelnus Jungas 1 Žilvinas Andriušis 26 Živilė Bilaišytė 10 Živilė Kavaliauskaitė 1 Žygimantas Kudirka-Mesijus 5 ХХХ Nežinomas rašytojas 1