„Planningtorock“ koncerto akimirka. Dariaus Jurevičiaus nuotrauka       Spalio 7-osios vakare Vilniuje, Ševčenkos gatvėje į laisvę paspruko keista galinga būtybė. „Buvo tamsu, veido ar konkrečių išvaizdos bruožų neįsidėmėjau, bet labai įsiminė balsas ir kiekvienas pasakytas žodis, - pasakoja vilnietė, penktadienio vakare netoli prekybos centro „Norfa“ Ševčenkos gatvėje pastebėjusi įtartiną padarą.“

       Kaip vėliau paaiškėjo – sostinės gyventojos regėta būtybė, save vadinanti poezija, penktadienio vakare ėjo iš menų fabrike „Loftas“ vykusio audiovizualinės poezijos festivalio TARP atidarymo vakaro ir „Planningtorock“ koncerto. Šeštąjį kartą kasmet rengiamas festivalis TARP praeitą savaitę atidarė tekstynų voljerus ir išleido poeziją pasižmonėti į Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos erdves.

       „Nebūtina mylimiausius tekstus laikyti po pagalve, o poeto portretą – rėmeliuose ant komodos. Poezijos festivalis TARP – tai dienos ir vakarai mieste su bendraminčiais, su mėgstama poezija ir jos pritrauktais vaizdais, garsais, judesiais, - teigia festivalio organizatoriai, jau spalio 12 dieną kviečiantys patinkančius tekstus išgirsti skaitomus Energetikos ir technikos muziejuje, Vilniuje.“ Iki pat lapkričio mėnesio truksiančio festivalio programoje – įvairūs literatūros, muzikos, dailės, fotografijos ir kino disciplinas apimantys renginiai. Kviečiame susipažinti su festivalio poetinių skaitymų renginių ciklu.

 

Poezijos skaitymai

 

       Spalio 12 dieną 18.30 val. Dainius Gintalas, Skaidrius Kandratavičius, Gytis Norvilas, Vytautas Stankus, Ilzė Butkutė, Ričardas Šileika ir Vytas Dekšnys poeziją skaitys Energetikos ir technikos muziejuje Vilniuje – iškart po ten pat vyksiančios Benedikto Januševičiaus ir Fioklos parodos „Eilėraščiai / Daiktai“ atidarymo.

       Spalio 13 dieną 20.00 val. „Jaltoje“ (Vilniuje) garsine poezija pasidalins iš Estijos atvykstantis poetas ir vertėjas, slam poezijos propaguotojas Jaan Malin (pseudonimas – Luuru). Savo tekstais ir aktoriniais sugebėjimais svečias spalio 14 dieną dalinsis ir Kaune, „Gargare“.

       Spalio 15 dieną 18.00 val. festivalio programos ir rudens vidurį atžymės menų fabrike „Lofte“ (Vilniuje) vyksiantys poezijos skaitymai. Poetinė kalba pasklis po painią mistifikatoriaus S.V. Mitchelli parodą – labirintą, kuri Lofte bus eksponuojama nuo spalio 13 iki spalio 15 d. Renginyje kūryba dalinsis Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas, poetai Mindaugas Milašius-Montė, Albinas Galinis, Julius Keleras, Marius Burokas, Valdas Gedgaudas, poetė Aušra Kaziliūnaitė.

       Spalio 15 dieną 23.00 val. klube „Propaganda“ tekstus su muzika derins ir Jam Session dalyvaus I. Gudmonaitė, A. Niauronytė, K. Pocius, V. Stankus, D. Razauskas, O. Dedova, A. Spraunius, M. Plečkaitis, D. Paulauskas, A. Novikovas ir kt. Muzikinę kompozicijos dalį atliks A. Narkevičius (gitara), J. Denapas (gitara), A. Barkus (bosinė gitara), K. Valiauga (būgnai), M. Skalskis (laptop, klavišai) ). Džiazą ir poeziją poetai derins ir Kaune, spalio 14 dieną, klube „Gargaras“.

       Spalio 29 dieną Klaipėdoje, Parodų rūmuose ir spalio 30 d. Vilniuje, menų fabrike „Loftas“ (prieš Saul Williams pasirodymą) žodžio laisvę suteiks poezijos slemas. Kiekvieną paskutinį mėnesio ketvirtadienį vykstančių slam poezijos varžybų metu mikrofonas tampa svetingas kiekvienam norinčiam pasisakyti. Taisyklės paprastos – tereikia pasiruošti skaityti 3 ne ilgesnius kaip trijų min. trukmės autorinius savo tekstus, ir juos gyvai atlikti slam scenoje. Varžybas laimi tas, kas surinks daugiausiai publikos balsų. Dalyvių registracija laukiama adresu Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.">Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.. Daugiau apie Slam poeziją – http://www.facebook.com/profile.php?id=100001035518716

       Ir visa tai – tik dalis festivalio renginių. Išsamios programos ieškokite adresu www.tarpfest.lt, o pirmuosius poezijos įspūdžius laisvėje stebėkite vaizdo klipe:




       TARP festivalis

       2011-10-10