Valdemaras Kukulas Šv. Kotrynos bažnyčioje, Poetinio Druskininkų rudens svečių ir laureatų vakare, spalio 4 d. BJ nuotrauka       Dvidešimtasis poetinis Druskininkų ruduo šiemet skirtas haiku – japonų poezijos žanrui. Tradicinė Jotvingių premija įteikta rašytojui, žurnalistui, literatūros kritikui Valdemarui Kukului už poezijos rinktinę „Mūsų šitie dangūs“. Trisdešimt devynių lietuvių autorių haiku lietuvių ir anglų kalbomis sugulė į antologiją „Vėjo namai“.

 

       Druskininkų rudens festivalio tema pasirinkta neatsitiktinai. Anot organizatorių, trumpuoju haiku žanru domimasi daujelyje šalių, nors parašyti nėra lengva. „Haiku yra ne koks nors skiemenų skaičius, ne būtina nuoroda į metų laiką. Haiku yra tam tikra psichologinė būsena, tam tikras logizmas, tam tikra dvasinė būsena“, – aiškino festivalio organizatorius Kornelijus Platelis.

 

       Tradicinė festivalio Jotvingių premija skirta 13-os knygų autoriui, poetui ir literatūros kritikui Valdemarui Kukului už šiemt išleistą poezijos rinktinę „Mūsų šitie dangūs“.

„Esu egocentrikas, nes sudarinėdamas chronologiškai būčiau niekaip neįterpęs į tą rinktinę pirmos ir antros knygos eilėraščių. Kai dabar sugalvojau tą struktūrą, buvo galima išgelbėt tai, kas yra neišgelbstima“, – komentavo V. Kukulas.

 

       Jaunojo jotvingio apdovanojimu ir premija pagerbta poetė, prozininkė ir eseistė, dviejų knygų autorė Giedrė Kazlauskaitė už eilėraščių knygą „Heterų dainos“. Tradiciškai metų leidėjo titulas atiteko Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklai, nuo praėjusio rudens išleidusiai penkiolika poezijos knygų.

 

       „Matau, kad mūsų poezija dar liečiasi su visom esmėm, su žodžio mirguliavimu, plastika. Pagaliau mes kalbam apie lietuvių poeziją, rašomą seniausia gyvąja indoeuropiečių kalba, ir šitas buvimas šitoj erdvėj yra nepaprastai reiklalingas“, – mano Valentinas Sventickas, Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos direktorius.

 

       Vilniečiai daugumą užsienio svečių ir apdovanotuosius laureatus galėjo išvysti iškilmingame baigiamajame „PDR 2009“ vakare, kuris buvo surengtas spalio 4 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Pirmadienį, spalio 5 d., 17 val. vyko pofestivaliniai poezijos skaitymai Užupio kavinėje. 

 

LTV naujienų tarnyba

2009-10-05