Vladas Kalvaitis su Violeta Šoblinskaite-Aleksa ir Viktoru Rudžiansku Vilniaus knygų mugėje. BJ nuotrauka       Aštuntoji rašytojo Petro Cvirkos literatūrinė premija paskirta tytuvėniškiui rašytojui, aštuonių knygų autoriui ir Rašytojų sąjungos nariui Vladui Kalvaičiui. Pripažinimą pelnė jo novelių knyga „Svečias iš Magadano“.

 

       „Labai jaudinausi. Nuleidęs akis stovėjau. Aš nepratęs prie tokios garbės. Būti tarp Sprindytės, Sluckio, Skeivio, Bražėno... Kai pradėjau kalbėti, galvojau, kad nusišnekėsiu. Bet klausiusieji sakė, kad ne...“ – savo įspūdžius iš premijos įteikimo iškilmių dienraščiui pasakojo P. Cvirkos premiją pelnęs V. Kalvaitis.

 

       Kuklus rašytojas niekam nesigyrė, kad yra kviečiamas į premijos įteikimo iškilmes. O gal dar viskas pasikeis? Gal premija atiteks kam nors kitam? Juk Lietuvoje yra daug gerų rašytojų. „Be to, nekaip jaučiausi. Buvau ką tik grįžęs iš ligoninės“, – sakė visą gyvenimą rašęs, bet tik visai neseniai pradėjęs leisti knygas, rašytojas. „Nemuno“ leidyklos išleista novelių knyga „Svečias iš Magadano“ atspindi vokietmetį, žydų temą, žmonių išgyvenimus, tremtį. [...]

 

       P. Cvirkos premija skiriama už meistriškiausią novelių knygą. Ji pradėta teikti 1984 metais. Pirmuoju laureatu tapo dabar jau miręs rašytojas Vytautas Rimkevičius. Šią premiją yra pelnę Mykolas Sluckis, Henrikas Čigriejus, Birutė Jonuškaitė, Violeta Šoblinskaitė ir kiti žinomi plunksnos meistrai.

 

       Anksčiau premija būdavo teikiama kas treji metai. Pastaruoju metu ji šiek tiek sumažinta, bet pradėta teikti kasmet. Premijos pinigus V. Kalvaitis sakė panaudosiąs naujų knygų leidybai. Šiuo metu jis baigia novelių romaną apie tremtį. 400–500 puslapių knygą rašytojas sakė kuriąs jau 20 metų. Tai pasakojimas apie jauno žmogaus gyvenimą lageryje, jo gebėjimą išlikti. Knyga remiasi autentiškais autoriaus prisiminimais. Aštuoniolika metų jis praleido Sibire. Pusmetį Intos lageryje jis gyveno drauge su monsinjoru Kazimieru Vasiliausku. Be to, V. Kalvaitis spaudai jau beveik parengė naują savo epigramų knygą.

 

       Šiaulių kraštas / lrt.lt

       2009-09-24