Nuotrauka iš Šiaulių miesto savivaldybės tinklapio       Nors Šiaulių miesto bibliotekose dėl sumažėjusio finansavimo šiemet įsigyta mažiau naujų knygų, skaitytojų skaičius išaugo. Šiaulių miesto savivaldybės viešoji biblioteka vietoj planuotų 160 tūkst. litų knygoms įsigyti gavo beveik tris kartus mažiau: 59 240 litų. Lėšos kultūros ministro įsakymu buvo sumažintos. Iš viso pernai biblioteka praturtėjo 13 157 egzemplioriais. Šiemet, bibliotekos direktorės Irenos Žilinskienės žodžiais, jų biblioteka įsigijo vos per 4 tūkst. egzempliorių.

 

       Knygoms dėl padidinto pridėtinės vertės mokesčio pabrangus knygynuose, žmonės nebeįperka norimų knygų, todėl jų ieško bibliotekoje. Bibliotekoje akivaizdžiai pagausėjo skaitytojų: 21 tūkst. daugiau skaitytojų bibliotekose lyginant su tuo pačiu pernai metų laikotarpiu.

 

       „Ir nedarbas, ir esama situacija paskatino žmones labiau ateiti į bibliotekas“, – skaitytojų gausos priežastis vardijo I. Žilinskienė. Direktorė pripažino, kad įtakos galėjo turėti ir jauki aplinka: trejus metus iš eilės buvo renovuoti visi bibliotekos padaliniai.

 

       Šiaulių apskrities Povilo Višinskio bibliotekos direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Virginija Saldienė sako, kad šiai bibliotekai šiemet skirta beveik tris kartus mažiau lėšų spausdiniams įsigyti – 138 900 litų. Praeitais metais jų buvo įsigyta 22 768 vienetų, šiemet kol kas tik 4 444 vienetų.

 

       „Šiaulių kraštas“ / lrt.lt

       2009-08-31