Romain Gary AUŠROS PAŽADAS       Spalvinga ir intriguojanti buvo R. Gary kūrybinė veikla. Jis daugiau nei trisdešimties romanų, apie dvidešimties kino scenarijų autorius. R. Gary yra vienintelis kūrėjas, pelnęs net dvi literatūrines Goncourt’ų premijas, vieną jų Emile’o Ajaro (Emilio Ažaro) slapyvardžiu. Premijomis įvertinti romanai – Les racines du ciel (Dangaus šaknys, 1956) ir La vie devant soi (Gyvenimas dar prieš akis, 1975). Prisidengęs Ajaro slapyvardžiu rašytojas sugebėjo apgauti net didžiuosius literatūros kritikus, kurie lygino ir analizavo „autorių“ darbus, kaip visiškas priešingybes, pagyrimo vertus ir peiktinus pavyzdžius. Visą tiesą atskleidė pats Gary, savo valia pasitraukęs iš gyvenimo ir palikęs knygos Vie et mort d'Emile Ajar (Emile’o Ajaro gyvenimas ir mirtis, 1981) rankraštį.

 

       „Aušros pažado“ (1960) herojų sutinkame Vilniuje. Būtent čia, Wielka Pohulanka (dabar J. Basanavičiaus) gatvėje 18 numeriu pažymėtame name, prabėgo Gary vaikystė. Vėliau būsimasis rašytojas emigravo į Prancūziją ir išgarsėjo.

 

       Autobiografiniame romane „Aušros pažadas“ Gary aprašo vaikystę ir jaunystę, lydimas besąlygiškos bei reiklios motinos meilės ir absurdiškų susidūrimų su tikrove. Pasakojime susipina švelni ironija ir tikėjimas beribėmis dvasios galiomis, žmonių tarpusavio ryšiu. „Aušros pažadas“ išsiskleidžia dvejopai: tai motinos meilės pažadas, gautas gyvenimo aušroje, ir sūnaus pažadas motinai įprasminti jos auką ir atsikovoti pasaulį iš svajones trupinančio gyvenimo.  

Romanas „Aušros pažadas“ (2009, „Baltos lankos“) išleistas serijoje „Rinktinė proza“, kuriai priklauso ir to paties autoriaus romanas Toliau Jūsų bilietas nebegalioja (2008), o netrukus pasirodys ir trečioji Gary knyga Moters šviesa. Iš prancūzų kalbos vertė Violeta Tauragienė. Viršelio dailininkė Agnė Dautartaitė-Krutulienė.

 

       Leidykla „baltos lankos“ / balsas.lt

       2009-08-20