Academia Grammaticorum Salensis Sexta       Šiais metais į Rokiškio rajone esantį Salų dvarą lingvistai iš daugelio Europos šalių rinksis jau šeštąjį kartą. Salose rengiama tarptautinė kalbotyros vasaros mokykla Academia Grammaticorum Salensis tradiciškai kelia du svarbiausius tikslus: pirma, skleisti naujausias lingvistikos mokslo idėjas, supažindinti Lietuvos mokslininkus su naujausiomis tyrimų kryptimis, spręsti aktualius lietuvių kalbos gramatikos klausimus ir juos vertinti pasaulinių lingvistikos procesų kontekste, jauniems mokslininkams sudaryti galimybę savo tyrimus pristatyti Europoje pripažintų lingvistų, atstovaujančių skirtingoms lingvistikos mokykloms, auditorijoje, ir antra, bet nemažiau svarbu – išsaugoti Salų dvarą visuomenės reikmėms, t. y. dvarą, kaip svarbų krašto istorinį objektą, paversti vietiniu, šalies ar net tarptautiniu mastu reikšmingų kultūros ir mokslo renginių centru.

 

       Academia Grammaticorum Salensis renginiai vyksta pirmąją rugpjūčio savaitę, kalbotyros mokykloje dalyvauja apie 50 dalyvių, daugiausia jaunų mokslininkų iš įvairių Lietuvos aukštųjų mokyklų – Vilniaus, Vilniaus pedagoginio, Klaipėdos ir Kauno technologijos universitetų, beveik trečdalį dalyvių sudaro užsienio mokslininkai iš Lenkijos, Rusijos, Vokietijos, Čekijos, Danijos, Šveicarijos, Norvegijos aukštųjų mokyklų bei tyrimo centrų. Renginį aktyviai ir nuoširdžiai palaiko vietos bendruomenė.

 

       Tokių vasaros mokyklų Lietuvoje lig šiol nebuvo rengiama, nors poreikis klausyti patyrusių savo srities užsienio lingvistų paskaitų Lietuvoje itin didelis: lietuvių teorinė kalbotyra per sovietinės izoliacijos laikotarpį smarkiai atsiliko nuo vakarų kalbotyros. Tik struktūralizmo idėjos, nors ir pavėluotai, pasiekė Lietuvą, bet generatyvinės gramatikos, tipologinės kalbotyros, kognityvinės lingvistikos ir kt. pasiekimai tapo žinomi tik pavieniams tyrėjams; šių sričių pasiekimų pritaikymas lituanistiniams tyrimams šiuo metu yra lietuvių kalbotyros prioritetas. Academia Salensis pastangos užpildyti šią spragą jau duoda rezultatų: pradėtos rašyti kelios disertacijos, tiesiogiai įkvėptos Salų vasaros mokyklų ir gramatikos konferencijų, Salų renginių paskatinti jauni mokslininkai vyksta į užsienį tęsti studijų. Iš jų galima tikėtis didesnio aktyvumo tarptautiniame moksliniame gyvenime ir siekio į šiuo metu sparčiai besiplėtojančią tipologinių tyrimų sritį įnešti savitą lietuvišką idėjinį indėlį. Lietuvių kalbos tyrimuose taip pat pastebimas pagyvėjimas, susijęs su tipologijos tyrimų sklaida. Salose skaitytų paskaitų ir pranešimų pagrindu leidžiamos dvi mokslinių leidinių serijos: Bibliotheca Salensis (atskirų šiuolaikinės lingvistikos sričių įvadai) ir Acta Salensia (straipsnių rinkiniai). Išleistos keturios knygos, trys rengiamos spaudai.

 

       Academia Salensis net ir pačiais geriausiais laikais negalėjo girtis dideliu biudžetu, bet šių metų Salų kalbotyros vasaros mokykla išskirtinė tuo, kad dalyviams pirmą kartą teks mokėti pilną kainą už savo pragyvenimą ir maitinimą. Tai nemenkas iššūkis rengėjams, nes organizuoti mokamą mokslo renginį, juolab sunkmečio sąlygomis gana rizikinga. Nedrąsu kviesti skaityti paskaitų žymius dėstytojus, kai ne tik solidaus honoraro negali pažadėti, bet nesi tikras, ar bus iš ko sumokėti už dėstytojų pragyvenimą. Neprarasti ryžto padėjo tiktai dalyvių entuziazmas ir pasiryžimas už viską mokėti savo asmeninėmis lėšomis, kad tik nenutrūktų Salų vasaros mokyklų tradicija. Atsirado ir dėstytojų, kurie sutiko į Salas atvažiuoti atostogų sąskaita, ir atlikėjų, kuriuos į Salas traukia ne honoraras, o renginio dvasia. Pasirodė, kad Salų vasaros mokyklos suformavo pakankamai tvirtą kolektyvą, kuriam svarbu kasmet susirinkti, dalyvauti paskaitose, diskusijose ir bendroje kūryboje. Renginio išvakarėse pasirodė, kad dalinė parama bus skirta iš Mokslo Tarybos ir Kultūros rėmimo fondo. Ir tai leidžia neprarasti vilties.

 

       Šiemet rugpjūčio 3-9 dienomis vyksiančioje Salų tarptautinėje kalbotyros vasaros mokykloje ypatingas dėmesys bus skiriamas pamatiniams sintaksinių struktūrų analizės klausimams. Šią problematiką atspindės dėstomi paskaitų ciklai: apie sintaksinius ryšius kalbės prof. Axelis Holvoetas, sandų struktūros ir sakinio informacinės struktūros klausimus aptars prof. Jadwiga Linde-Usiekniewicz, sakinių prijungimo problemas nagrinės prof. Nicole Nau, o frazės struktūros sampratą generatyvinėje gramatikoje pristatys dr. Pawełas Rutkowskis. Etimologijos sekcijos darbams vadovaus žymus indoeuropeistas ir baltistas prof. Wojciechas Smoczyńskis. Mokslinėje konferencijoje jaunieji tyrėjai skaitys pranešimus lietuvių kalbos gramatikos ir tipologijos temomis. Kaip ir visuomet, paskaitų ir pranešimų medžiaga bus prieinama ne tik renginio dalyviams, bet ir visiems besidomintiems šiuolaikine kalbotyra: pasibaigus vasaros mokyklai, ji bus paskelbta Asociacijos „Academia Salensis“ tinklalapyje.

 

       Rengėjų pastangos, kad vasaros mokyklos kultūrinė programa neatsiliktų nuo mokslinės dalies, taip pat neliko bevaisės. Profesionalūs atlikėjai, jau keletas metų iš eilės atvykstantys koncertuoti į Salas, žada spalvingą programą: rugpjūčio 4 d. koncertuos akordeonistų trio Chill'out, 5 d. Nijolės ir Vitalijaus Mazūrų lėlių teatras atveš spektaklį Sniego karalienė pagal H. K. Anderseną, 6 d. grieš Kauno styginių kvartetas. 7 d. Jo ekscelencija Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas Salų bažnyčioje aukos mišias, po mišių – sakralinės muzikos koncertas (vargonininkė Gražina Zalatorienė, sopranas Skaidra Jančaitė). Rugpjūčio 8 d. Academia Salensis uždarymo vakaras, į kurį M. K. Čiurlionio kultūros ir paveldo fondas, jau trečius metus bendradarbiaujantis su Academia Salensis, atveš koncertą Populiarioji klasika ir retro. Dalyvaus Nacionalinės premijos laureatas M. K. Čiurlionio kvartetas, solistai Aušra Liutkutė (sopranas), Vilija Mikštaitė (mecosopranas) ir Mindaugas Jankauskas (tenoras).

 

       Džiugu, kad nebegalima sakyti, jog Salų dvaras merdėja apleistas ir tuščias. Tiesa, stogas kiauras, sienos sudrėkusios, o pamatai aptrupėję, bet gyvenimas čia verda, žmones į čia traukia. Su viltimi stebim dvaro šeimininkės, Rokiškio rajono savivaldybės veiksmus: gavusi 6 milijonų Lt paramą iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, savivaldybė žada pradėti dvaro restauravimo darbus.

 

       Detali renginio programa ir platesnė informacija tinklapyje www.academiasalensis.org  

 

       Bernardinai.lt

       2009-07-29