pinigeliaiLietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) pateikė Kultūros ministerijai autorinio atlyginimo paskirstymo už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose ataskaitą už 2008 metus. Pagal pateiktą ataskaitą matyti, kad dažniausiai 2008 m. Lietuvos bibliotekų skaitytojams buvo išduodami rašytojos Elenos De Strozzi kūriniai. Kiti populiarūs grožinės literatūros kūrinių autoriai: Irena Buivydaitė-Kupčinskienė, Jurga Ivanauskaitė, Daiva Vaitkevičiūtė, Vytautas Ažušilis, Romualdas Granauskas, Vytautas Račickas, Vytautas V.Landsbergis, Sigitas Parulskis, Edvinas Kalėda.

 

Jurgos Ivanauskaitės knyga „Miegančių drugelių tvirtovė“ – daugiausia kartų per 2008 m. skaitytojams išduota lietuvių autoriaus knyga. Ne mažiau paklausios skaitytojų tarpe buvo ir Daivos Vaitkevičiūtės knygos „Kamilė nori mirti“ ir „Moterys meluoja geriau“, Irenos Buivydaitės-Kupčinskienės „Geriausios draugės“ bei Elenos De Stozzi „Švelni klaida“. Populiariausia užsienio grožinės literatūros autoriaus knyga Lietuvos bibliotekose 2008 m. buvo Dan Brown „Da Vinčio kodas“ (vertėja I. Žakevičienė).

 

Ataskaitos duomenimis, populiariausia lietuvių autorių mokslinės literatūros knyga tapo Vytauto Pranulio, Arvydo Pajuodžio, Reginos Virvilaitės ir Sigito Urbonavičiaus knyga „Marketingas“. Didelis susidomėjimas ir Viktorijos Daujotytės, Bronislovo Martinkaus, Algimanto Sakalo, Sauliaus Fabijono Butkaus mokslinės literatūros darbais.

 

Autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą taip pat išmokėtas užsienio autorių knygų vertėjams. Daugiausia kartų skaitytojams buvo išduoti Laimos Bareišienės versti užsienio grožinės literatūros kūriniai, kiti populiarūs vertėjai – Teodoras Četrauskas, Zita Marys, Jonas Čeponis, Jurgis Gimberis, Danguolė Žalytė, Indrė Žakevičienė, Nijolė Salnikienė.

 

Grožinės literatūros kūrinių iliustratoriams ir knygų dailininkams taip pat paskirstytas autorinis atlyginimas už kūrinių panaudą. Didžiausio susidomėjimo sulaukė Jokūbo Jacovskio, Vladimiro Beresniovo, Alfredos Steponavičienės, Romo Oranto, Broniaus Leonavičiaus, Iljos Bereznicko, Vlado Kudabos kūryba.

 

Autorinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose paskirstymo ir išmokėjimo sistema Lietuvoje sukurta bei įgyvendinama remiantis Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 16 str. 3 d., Autorinio atlyginimo už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose mokėjimo tvarkos aprašu (patvirtintu 2007 m. rugpjūčio 14 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimu Nr. 905) ir Kultūros ministerijos ir Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūros sutartimi dėl autorinio atlyginimo paskirstymo ir išmokėjimo autoriams už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose.

 

Iš valstybės biudžeto autoriniams atlyginimams už knygų ir kitų leidinių panaudą bibliotekose išmokėti buvo skirta 668000 litų suma.

 

2008 m. duomenys apie knygų panaudą buvo renkami 60 Lietuvos bibliotekų, kuriose yra pilnai įdiegta LIBIS (Lietuvos integrali bibliotekų informacinė sistema). Surinkti duomenys atskleidžia, kad 2008 m. autorinio atlyginimo už knygų ir kitų leidinių panaudą skirstyme dalyvavo 888 autoriai, kurie pateikė paraiškas LATGA-A‘i (iš jų 504 knygų tekstų autoriai, 272 vertėjai, 112 iliustratorių ir knygų dailininkų). Autorinis atlyginimas buvo paskirstytas 866 autoriams už 9677 kūrinius. Per 2008 m. LATGA-A‘os duomenų bazėje užregistruota 114 naujų autorių ir 1295 nauji kūriniai. Iš pateiktų duomenų matyti, kad verstinė literatūra lieka daug populiaresnė skaitytojų tarpe nei originalioji.


Lietuvos Respublikos kultūros ministerija

2009-06-29