Vaizdas iš Jono Kazimiero Vilčinskio „Vilniaus albumo“        Vilniaus paveikslų galerijoje antradienį buvo pristatyta profesorės Viktorijos Daujotytės knyga „Vieninteliam miestui. Juditos Vaičiūnaitės Vilnius“. Kartu su šios knygos pasirodymu visuomenei duris atvėrė ir paroda „Vilniaus tema Jono Kazimiero Vilčinskio leidiniuose“. J.K.Vilčinskio „Vilniaus albumo“ vaizdais iliustruota ir V.Daujotytės knyga.

 

„Poetė Judita Vaičiūnaitė XX a. paskutiniaisiais dešimtmečiais sukūrė vientisiausią poetinį Vilniaus vaizdinį. Šia studija jį ir siekiama bent praskleisti. Būtų neteisinga, jei Lietuvos tūkstantmečio akorduose Vilnius dalyvautų be tos vidinės formos, kurią savo poezija jam suteikė J.Vaičiūnaitė. Vidinės formos galimybę teikia jutimas, nuolatinis dialogas: šis miestas, ši šventovė, šis šventas paveikslas, šis kiemas. Buvęs ir esamas miestas. Esamas ir esantis man, mano žingsniui, mano žvilgsniui, mano kūnui ir mano sąmonei”, – apie tai, kodėl ėmėsi rašyti apie J.Vaičiūnaitę, kalbėjo V.Daujotytė.

 

Profesorė, pristatydama knygą, teigė, kad jai būtų nesmagu visus nuopelnus dėl leidinio atsiradimo prisiimti sau, nes pačią knygos apie J.Vaičiūnaitę idėją iškėlė Vilniaus paveikslų galerijos vedėjas Vytautas Balčiūnas, milžinišką darbą nuveikė knygos dailininkė Sigutė Chlebinskaitė. Kaip knygoje rašo V.Daujotytė, V.Vaičiūnaitės poezija – tai „Vilnius atvertas lietuvių kalba ir lietuvių kalbai“.

 

Kartu su V.Daujotytės knyga pristatoma ir Vilniaus paveikslų galerijos istorinių interjerų salėse eksponuojama paroda „Vilniaus tema Jono Kazimiero Vilčinskio leidiniuose“. Pasak literatūrologės Brigitos Speičytės, iliustracijos iš J.K.Vilčinskio „Vilniaus albumo“ atveria dingusio Vilniaus vaizdą, kurio link skverbiasi J.Vaičiūnaitės vaizduotė, liudydama to, kas dingę, gyvybingumą ir poezijos galią regėti, išsaugoti ir tausoti.

 

Vieno iškiliausių XIX a. šviesuolių – gydytojo, kolekcininko ir meno mecenato J.K.Vilčinskio (1806–1885) išleistas „Vilniaus albumas“ yra ryškiausias XIX a. lietuvių grafikos paminklas, nepralenktas nei užmoju, nei menine kokybe. Sumanymo autorių, nutarusį įamžinti gražiausius Lietuvos vaizdus, kultūros bei meno paminklus, įkvėpė ne vien Vilniaus apylinkių grožis – jį skatino patriotiniai jausmai, pažadinti kylančios nacionalinio judėjimo bangos, domėjimasis istorija, troškimas populiarinti savo krašto menines ir istorines vertybes, įtvirtinti Vilniaus, kaip pavergtos, bet nenugalėtos valstybės sostinės, idėją.

 

Parodoje „Vilniaus tema Jono Kazimiero Vilčinskio leidiniuose“ eksponuojama beveik šimtas gražiausių Vilniaus bei jo apylinkių vaizdų, Senienų muziejaus eksponatų, LDK didikų herbai bei miniatiūros, susijusios su Vilniumi. Paroda veiks iki šių metų pabaigos.

 
lrytas.lt
2009-06-16