Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Interjero fragmentas. BJ nuotrauka       Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešųjų bibliotekų rekonstruoti pastatai pristatomi Europos bibliotekų pastatų duomenų bazėje (prieiga per internetą: www.librarybuildings.info/). Ši duomenų bazė kuriama NAPLE, Europos viešųjų bibliotekų valdymo nacionaliniu lygiu institucijų, forumo iniciatyva.

 

Duomenų bazė buvo pristatyta 2008-ųjų spalio 9-11 dienomis Vilniuje vykusioje forumo metinėje konferencijoje „Viešosios bibliotekos platesniame kultūros/politikos kontekste“, kurioje dalyvavo daugiau nei trisdešimties valstybių atstovai ir kurią organizavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

 

Šią duomenų bazę techniškai aptarnauja Karališkoji bibliotekininkystės ir informacijos mokslų mokykla pagal susitarimą su Danijos bibliotekų ir medijų agentūra, kuri savo šalyje atlieka viešųjų bibliotekų valstybinio valdymo ir plėtros funkcijas bei dalyvauja NAPLE forumo veikloje.

 

Pagrindinė šio internete laisvai prieinamo specializuotos informacijos šaltinio atsiradimo idėja – sutelkti vienoje vietoje informaciją apie naujas idėjas ir koncepcijas, kaip atnaujinti bibliotekų erdves, pritaikant jas vartotojams. Naujos bibliotekos požymis – dėmesio ir erdvės centre – jau nebe lentynų eilės su  bibliotekų fondais ir jokiu būdu ne uždaros fondų saugyklos, o patogi, daugiafunkcinės paskirties erdvė visuomenei. Todėl ir bibliotekų pastatai vis dažniau tampa centrine miestų (gyvenviečių) planavimo ašimi.

Duomenų bazėje planuojama paskelbti bent po 5 atvejus iš kiekvienos NAPLE forumo veikloje dalyvaujančios šalies.

Parengta pagal LRKM informaciją

 
skaitymometai.lt
2009-06-16