Eduardas Cinzas       1924 m. balandžio 14 d. Rietave gimė rašytojas Eduardas Cinzas. Šiais metais jam būtų sukakę 85-eri. Jo tikroji pavardė – Čiužas. Per Antrojo pasaulinio karo sumaištį E.Cinzas atsidūrė Vokietijoje, o 1947 m. išvyko į Belgiją, kur liko gyventi iki mirties (1996 m.). Čia jis dirbo anglių kasyklose, elektrotechnikos institute studijavo inžineriją. Įvykus nelaimei, kurios metu neteko kojų, E.Cinzas ėmėsi literatūrinio darbo. Jo lietuviškai rašomos knygos buvo leidžiamos Lietuvoje ir Amerikoje.

  

E.Cinzas išgarsėjo romanų dilogija „Raudonojo arklio vasara“ (1975) ir „Mona (Trys liūdesio dienos)“ (1981). Dar yra išleidęs romanus „Šventojo Petro šunynas“ (1984), „Sutemose“ (1996), novelių rinkinius „Brolio Mykolo gatvė“ (1972), „Spąstai“ (1981). E.Cinzas savo kūryba išsiskiria iš lietuvių išeivijos rašytojų. Vaizduodamas Belgijos miestų ir miestelių gyvenimą, rašytojas atskleidžia prancūziškai mąstančio ir kalbančio europiečio elgseną bei psichiką, išsilaisvinusią nuo tautinių ambicijų, idėjinio programiškumo.

 

85-erių metų rašytojo sukaktis bus pagerbta renginiais Rietavo viešojoje bibliotekoje, Lauryno Ivinskio gimnazijoje. Balandžio 17 d. 12 val. rietaviškiai kartu su E.Cinzo bičiuliais iš Vilniaus, Telšių ir kitų apylinkių aplankys rašytojo kapą Rietavo kapinėse. 15 val. Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje bus atidaryta E.Cinzo gyvenimo ir kūrybos muziejinė ekspozicija. Vyks konferencija, bus transliuojami vaizdo įrašai, muzikuos Rietavo meno mokyklos auklėtiniai. Renginyje dalyvaus artimas E.Cinzo bičiulis rašytojas Stasys Kašauskas, rūpinęsis menininko palikimu ir įamžinimu Lietuvoje. Bus galima įsigyti perleistus E.Cinzo romanus „Raudonojo arklio vasara“ ir „Trys liūdesio dienos“ (leidykla „Alma litera“).

 
 
lrytas.lt
2009-04-13