Kęstutis Kasparavičius       Vaikų literatūros premijos laureatais tapo Kęstutis Kasparavičius ir Roma Kišūnaitė. Rašytojas ir Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro Informacijos skyriaus vedėja bus apdovanoti ketvirtadienį Nacionaliniame dramos teatre vyksiančioje Tarptautinėje vaikų knygos dienos šventėje.

  

K. Kasparavičiui premija skiriama už knygas vaikams: „Braškių diena“, „Dingęs paveikslas“, „Sodininkas Florencijus“, „Kiškis Morkus Didysis“. K. Kasparavičiaus istorijos apie žvėris, daiktus ir žmones, jų iliustracijos jau ne kartą pelnė mažųjų skaitytojų palankumą.

 

Vaikų literatūros centro Informacijos skyriaus vedėjai R. Kišūnaitei premija skiriama už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą. Ji dirba kaip vaikų literatūros bibliografė, apžvalgininkė, informacijos rinkėja ir pateikėja. Ji vykdė tokius projektus kaip „Vaikų literatūros informacijos svetainės plėtra“, „Vaikų bei jaunimo literatūros sklaida internete“, „Vaikų literatūra kaip svarbus kūrybiškos asmenybės ugdymo pavyzdys“. R. Kišūnaitė tvarko internetinę Vaikų literatūros informacijos svetainę „Rubinaitis“, kur profesionaliai rašoma apie vaikų literatūros leidinius, kryptis, tendencijas, autorius. R. Kišūnaitė surengė temines bei monografines parodas, kurios buvo skirtos A. Lindgren 100-mečiui ir H. K. Anderseno premijos 50-mečiui. Ji organizuoja Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos Lietuvos skyriaus geriausių metų knygų vaikams rinkimus bei kitus renginius. 

 

Laureatus išrinko švietimo ir mokslo ministro įsakymu sudaryta atrankos komisija, kuriai pirmininkavo Lietuvos Rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas. Šios premijos tikslas – „skatinti Lietuvos rašytojus kurti vaikams skirtas knygas, įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų bei asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškąsias ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas“. Dviejų dalių premija skiriama už nuopelnus vaikų literatūros srityje (už literatūros kūrinį ar kūrinius) ir už nuopelnus vaikų literatūros ir skaitymo populiarinimo srityje (už projektus, literatūrines-kūrybines akcijas, literatūros kritiką ir t.t.). Premijos dydis – 60 MGL už literatūros kūrinius ir 40 MGL – už vaikų literatūros populiarinimą.

Premija teikiama kasmet balandžio 2-ąją, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną.
Vaikų literatūros premija įsteigta 2004 metais. Jos laureatais yra tapę rašytojai Martynas Vainilaitis, Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Gintarė Adomaitytė, literatūrologai Kęstutis Urba, Vincas Auryla, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Aldona Šiaulienė.

 
lrt.lt
2009-04-01