Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas       Konferencija skiriama iškiliausio Didžiosios Kunigaikštijos laikų Lietuvos istoriko Alberto Vijūko-Kojalavičiaus (1609–1677) gyvenimui ir kūrybos palikimui aptarti.

 

Tai – ypatinga asmenybė Lietuvos kultūros istorijoje. Albertas Vijūkas-Kojalavičius buvo atstovas tos išsilavinusių LDK žmonių kartos, kuri atskleidė gausius jėzuitų įkurto Vilniaus Universiteto kultūrinius rezultatus. Baigęs universitetą Kauno miestelėnų sūnus vėliau tapo rektoriumi, o jo moksliniai ir organizaciniai talentai atsiskleidė įvairia veikla bei kūryba. A. Kojalavičius labiau žinomas kaip geriausias savo amžiaus ir net vėlesnių laikų Lietuvos istorikas, tačiau jo darbai įdomūs ir retorikos, genealogijos, teologijos, jėzuitų dvasingumo, tiksliųjų mokslų ir daugelio kitų sričių tyrėjams. Nors kūrybinis A. Kojalavičiaus palikimas priklauso senosios Lietuvos literatūros „aukso fondui“, jo kultūrinė, auklėjamoji, meninė, taip pat tarptautinė integruojamoji reikšmė nėra pakankamai suprasta, tinkamai įvertinta ir deramai panaudojama. A. Kojalavičiaus istoriniai tekstai – tam tikras raktas, atveriantis LDK tapatybę, todėl juo vis labiau domisi ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių kraštų mokslininkai. Visus juos norima sutelkti į tarptautinę konferenciją, kuria vienu metu bus taip pat pagerbtas ir A. Kojalavičiaus 400-ųjų gimimo metinių jubiliejus.

 

Laikas: 2009 m. balandžio 30 d.–gegužės 1 d.
 
Vieta: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Antakalnio g. 6
 

Konferencijos kalbos: lietuvių, anglų, lenkų, rusų.

 

Dalyvio mokesčio nėra. Užsienio svečiams konferencijos rengėjai apmoka kelionės, nakvynės išlaidas. Numatytas honoraras už pranešimą.

 

Pranešimai bus spausdinami leidinyje Senoji Lietuvos literatūra, 27 t.

 

Antroji konferencijos diena bus skirta diskusijoms ir išvykai į gimtąjį Alberto Vijūko-Kojalavičiaus miestą Kauną (barokinio Kauno apžiūros programa).

 

Konferenciją remia: Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas, Lietuvos tūkstantmečio minėjimo direkcija.

 

Norintieji dalyvauti prašomi užpildyti dalyvio anketą ir atsiųsti ją iki 2009 m. balandžio 3 d. vienu iš nurodytų adresų. Taip pat prašome atsiųsti pranešimo santrauką (apie 1000-1200 spaudos ženklų).

 

Kontaktiniai adresai: Sigitas Narbutas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., Mintautas Čiurinskas Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 
DALYVIO ANKETA
 
Vardas ......................................................................................
Pavardė ....................................................................................
Pedagoginis mokslo vardas, mokslo laipsnis ................

Įstaiga, organizacija ..............................................................

Pareigos .................................................................................

Adresas ...................................................................................
Telefonas ................................................................................

Faksas .....................................................................................

El. paštas ................................................................................
Numatomas pranešimo pavadinimas .............................
Įranga, reikalinga Jūsų pranešimui ...................................
 
tekstai.lt
2009-03-13