„Šokis dykumoje“       Spalvingas ir dramatiškas rašytojos, dailininkės, keliautojos Jurgos Ivanauskaitės ir jos gyvento laiko kino portretas iškeliavo į Lietuvos miestų didžiuosius ekranus. Trečiadienį režisierės Agnės Marcinkevičiūtės filmo „Šokis dykumoje“ premjera sostinės kino centre „Forum Cinemas Vingis“ žiūrovams priminė prieš dvejus metus mirusią menininkę, visuomenės veikėją ir gausų jos kūrybinį palikimą.

 

Į filmo premjerą buvo pakviesti ir filme atsiminimais apie J. Ivanauskaitę dalijęsi žinomi Lietuvos žmonės – kunigas Julius Sasnauskas, roko grupių lyderiai Algirdas Kaušpėdas ir Andrius Mamontovas, J. Ivanauskaitės mama menotyros daktarė Ingrida Korsakaitė ir sesuo Radvilė Racėnaitė, kartu su rašytoja ieškojusieji sielos ramybės pas tėvą Stanislovą Paberžėje, kai J. Ivanauskaitė rašė savo skandalingąjį romaną „Ragana ir lietus“.

 

Pasak filmo režisierės A. Marcinkevičiūtės, filmo kūrėjams pavyko rekonstruoti „poetinę dykumą“, kurioje gyveno paslaptinga ir tyli Jurga. Dokumentinės juostos epizodus jungiantys vaidybiniai intarpai nufilmuoti smėlingose kopose, o per smėlį brendanti aktorė Birutė Marcinkevičiūtė-Mar simboliškai įkūnija J. Ivanauskaitę. „Aktorės figūra yra Jurgos personifikacija – tai kažkas tarpinio tarp realios Jurgos, jos piešinių ir jos knygų personažų. Bet galbūt Jurgos realybė ir yra jos knygose? Birutė pažinojo Jurgą, ėjo jos keliu, todėl gerai suprato, ką įkūnija“, – sakė Eltai režisierė.

 

„Šokis dykumoje“ atskleidžia daug intymių detalių iš J. Ivanauskaitės gyvenimo, jos ligotos vaikystės patyrimus, tėvo ilgesį, maištingą paauglystę ir nelengvus metus Dailės akademijoje, nes, pasak menininkės artimųjų, Jurgai nesisekė akademinis piešimas, užuot klusniai piešusi Dovydo nosį ji ieškojo savo išraiškos kelių.

 

Filme daug dėmesio skiriama ir J. Ivanauskaitės visuomeninei veiklai Atgimimo metais ir vėliau kovojant už Tibeto laisvę. Filme daug gražių žodžių išsako Jurgos dvasinis mokytojas Tibeto vienuolis Rimpočė, skamba rašytojos mintys iš kelionių į Himalajus, Indiją, Tibetą. Pasak filmo antrojo režisieriaus Vytauto V. Landsbergio, Jurga visuomet imponavo savo valstybiškumu, iš jos buvo galima mokytis atvirumo, drąsos, mylėti vieniems kitus, kol esame gyvi. Artėjančios mirties makabriškos nuojautos filme atsiskleidžia J. Ivanauskaitės piešiniuose ir jos interviu, dar pačiai rašytojai nežinant apie sėlinančią ligą.

 

„Filmą pradėjome kurti su Jurga, o jį pristatome jau be jos, bet ši juosta gali būti ir jos gyvenimo viršvalandžiai“, – sakė filmo prodiuserė Živilė Gallego. Filme panaudota daug archyvinės filmuotos medžiagos, kurioje J. Ivanauskaitė įamžinta savo namuose, Frankfurto knygų mugėje 2002 metais, akcijose prieš Tibeto okupaciją. Šios vertingos medžiagos filmo kūrėjams suteikė Lietuvos televizija, žadanti parodyti „Šokį dykumoje“ ir platesnei televizijos žiūrovų auditorijai.

 

Jau ne pirmą filmą portretą apie Lietuvos menininkus kurianti A. Marcinkevičiūtė sako baigianti montuoti naujausią savo darbą – apie poetą akademiką Justiną Marcinkevičių. Šio filmo premjera numatoma jau šį pavasarį.

 
lrytas.lt
2009-02-19