Gediminas Baranauskas       Lietuvos Seimas, patvirtindamas „antikrizinę“ programą, numatančią astronominį 19% PVM tarifą knygoms, kultūriniams renginiams, spektakliams, kultūrinei ir kitokiai spaudai (ES šalių PVM knygoms vidurkis 6.57%), bei daugelio kitų, paliečiančių kultūros sferą, mokesčių staigų ir didelį didinimą, spjovė visiems Lietuvos kultūros ir kūrybinės sferos žmonėms į veidą. Deja, šiame prekinių-piniginių santykių pasaulyje knyga, kultūrinis žurnalas, teatro spektaklis yra lygiai tokia pati prekė, kaip ir visos kitos. O knyga mūsų valdžios „biudžeto balansuotojams“ yra tas pats, kas tualetinis popierius.

  

„Planas per švelnus, vartojimą reikia stabdyti“, - reikalauja eurokomisarė Grybauskaitė. Mūsų valdžia ir stabdo: tualetinio popieriaus vartojimą – 1% PVM didinimu, o knygoms ir kultūrai įjungiamas 25-40% mokesčių didinimo stabdis. Taip, kultūros vartojimą reikia stabdyti, mažiau skaityti, šviestis. Tamsia minia lengviau manipuliuoti mūsų elitui.

 

Nepaisant to, kad vienas po kito žlugo jų argumentai – civilizuotose šalyse buvo paskelbti visiškai priešingi antikriziniai planai - Lietuvoje lapkričio mėn. prasidėjo defliacija (mokesčių didinimas buvo pateikiamas kaip priemonė suvaldyti itin didelę infliaciją), valdančiųjų buldozeris pajudėjo pirmyn traiškydamas ir taip trapią knygų leidybą, teatrą, spaudą – sferą, kurios stiprinimas yra mūsų nedidelės šalies visuomenės, kalbos, kultūros, kūrybinio potencialo išlikimo svarbiausia sąlyga.

 

Valdžios atstovai su pasididžiavimu pareiškia: mums neprireiks ES, Tarptautinio valiutos fondo, kitų tarptautinių organizacijų finansinės pagalbos. Nors gilesnėje krizėje esančiai Latvijai, gaunančiai 5 mlrd. eurų pagalbą, iškeltose sąlygose (Tarptautinio valiutos fondo iškeliamos sąlygos būna labai sunkios) numatoma lengvatinį PVM tarifą didinti iki 10% (tai dar yra derybų objektas), mūsų valdžia, nesikuklina apmokestinti kultūros vienu didžiausių kultūros sferai taikomu PVM mokesčiu pasaulyje! Prieš mus nublanksta turtinga, garsėjanti aukščiausiais mokesčiais Europa, kurioje daug šalių taiko nulinį PVM tarifą kultūrai ir knygoms.

 

Šiuo metu pasaulyje konkuruoja du požiūriai į ekonominį skatinimą, kurio reikia į recesiją smingančiai ekonomikai. Keinsizmas ir taip vadinama supply-side economics (kurios įtaka šiuo metu sparčiai mažėja) pasiūlo skirtingus receptus. Pirmasis teigia, kad norint stimuliuoti ekonomiką, reikia didinti mažiausiai uždirbančių žmonių pajamas, mažinti PVM; antroji – atvirkščiai – reikia mažinti įmonėms mokesčius, kad jos galėtų dirbti pelningai ir taip stimuliuoti ekonomiką. Mūsų valdžia kelia ir PVM vartotojams, ir mokesčius įmonėms vienu metu. Įdomu, kokia teorija ji vadovaujasi. Man atrodo, kad žymaus lietuvių ekonomisto Analfabeto Diletantausko teorija.

 

Valdžios žadamos „permainos“ (t.y. 25-40% mokesčių didinimas kultūrai) jau dirba savo juodą darbą: spauda, teatrai, leidyklos, stabdo ateinančių metų projektus, mažina darbuotojų skaičių, mažina užsakymus laisvai samdomiems kūrėjams – vertėjams, dizaineriams, žurnalistams. Šventė baigiasi, laikas dirbti? Bet ką dirbti, jeigu viskas stoja? Ir ne dėl krizės, o dėl „antikrizinės“ programos.

 

Šioje situacijoje kirba klausimas: kokia bus kultūros žmonių reakcija – tylus, sovietmečiu išmoktas susitaikymas? Na, nepriėmė Lietuvos leidėjų asociacijos delegacijos „viršininkas“ – Seimo kultūros ir švietimo komitetas. Viršininkui geriau matyti, jis valdo valstybę.

 

Ei jūs, kultūrininkai, atsibuskite! Ar miegosite kol jus ... tvatins? Jei globalinė krizė it taip neria kilpą ant kaklo tokiai jautriai sferai kaip kultūra, tai valdžia savo ekonomiškai beprasmiškomis priemonėmis dar paspiria taburetę jai po kojom.

 

Parenkime savo „antikrizinį“ planą:

 

Boikotuokime VEKS‘ą - valdžios statomą Potiomkino kaimą ir skelbkime Lietuvą „Kultūros katastrofos zona 2009“, organizuokime alternatyvinius, nemokamus protesto kultūrinius renginius.

 

Priminkime valdžiai Graikiją, Atėnus, renkime manifestacijas ir pilietinio nepaklusnumo akcijas.

 

Gal reikėtu surengti Lietuvos kultūros forumą: „Lietuvos kultūros išlikimo perspektyvos naikinančios valdžios politikos sąlygomis“.

 

Leidėjai ir autoriai! Krizės sąlygomis, kiek mūsų galimybės leidžia, pasistenkime bent nedidelę dalį leidinių platinti internetu nemokamai. Propaguokime antikopyraitą. Taip atliksime pilietinę pareigą valdžios „iškultūrinamai“ visuomenei ir, tikiu, bent jau daugeliu atveju, nepatirsime ekonominių nuostolių, kurie krizinėje situacijoje žinoma nėra pageidautini. kitos knygos planuoja kreiptis į kai kuriuos autorinių teisių turėtojus ir prašyti leisti parsisiųsti jų kūrinius iš mūsų internetinio puslapio nemokamai.

 

Reikalaukime iš valdžios tikros antikrizinės programos, padėsiančios išsilaikyti kultūrai, smulkiam ir vidutiniam verslui, vargingiau gyvenantiems žmonėms. Reikalaukime demokratijos priimant sprendimus. Reikalaukime valdžios rinkiminių pažadų remti kultūrą vykdymo.

 

Keiskime diskursą, frazes, mums primestas apgaulingas ir klaidinančias formuluotes:

 

- Ne kažkokių „nepagrįstų lengvatų“ naikinimas, o astronominis PVM tarifo knygoms didinimas iki 19%, kas 3 kartus viršija Europos Sąjungos vidurkį knygoms.

 

- Skaitymas, savišvieta, teatrų ir kultūros renginių lankymas – nėra „vartojimas“, kurį valdžia ruošiasi stabdyti.

 

- Astronominiai mokesčiai kultūros ir kūrybiniam sektoriui – ilgalaikių pasekmių turintis Lietuvos intelektinio ir kūrybinio potencialo silpninimas. (Kam tai naudinga?)

 

- Švietimas, kultūra, spauda, knygos – ne prabanga, o būtinybė, kertiniai pažangos akmenys. Tik apsišvietęs, kritinį mąstymą išsiugdęs žmogus pajėgus pasipriešinti manipuliacijoms, priespaudai, gyventi demokratiškai ir kurti savo ateitį pats.

 

PETICIJA: NE IŠPUOLIUI PRIEŠ LIETUVIŲ KULTŪRĄ!

 
gb, 2008 12 12