Rolandas Rastauskas       Gruodžio 5 d. 19 val. Meno kūrėjų sąjunga kviečia į Klaipėdos dailės parodų rūmuose vyksiantį multimedijinį Rolando Rastausko performansą „Deguonis“. Dalyvauja: RoRa ir Gražina Jonušaitė (balsas), Aurelija Maknytė (vj makaura; video), Dovilė Puskepalytė ir Janina Jegorova (šokis). Atlikėjos suknelės dizainerė – Dovilė Gudačiauskaitė. Garsas ir šviesa – Tomas Andriulis, Liudas Vyšniauskas, Tomas Jašinskas. „Degonies“ fotosesijos Papėje ir Palangoje – Remigijus Treigys.

 

Prieš penkmetį „Sirenų“ festivaliui išverčiau šitą įstabų tekstą ir sinchroniškai skaičiau pačiam Ivanui jį atliekant. Žodis „atlikti“ (ne vaidinti!) čia raktinis: galbūt dėl to po ilgų ir skaudžių dvejonių apskritai atsisakiau aktorių paslaugų (beje, eksperimentai niekada nedaromi su žvaigždėmis). Autorius tada prisipažino, kad buvau bene vienintelis vertėjas, beveik neatsilikęs nuo jo greitakalbės. Taip ir užsikabinau: pamaniau, kad energetiškai galėčiau su Vania varžytis. Sukirtom rankas, kad galėsiu laisvai disponuoti pjesės skaitymo/atlikimo galimybėmis. Beliko surasti partnerius ir vietą. O tai užtruko.

 

Atspirties taškai buvo du. Pirmas – tikrai vos ne šaltojo karo sąlygomis norėjau padaryti gražų „rusišką daiktą“ (R.M. Rilkės terminas). Antra – ši pjesė yra itin jaudinantis rusiškosios sielos atspindys, bylojantis apie bandymą ribinėje situacijoje išgyventi be Dievo, kliaujantis vien tik savo jausmų galia. Toji galia – žudanti. Arba taip: kaip išgyventi pasaulyje, kuriame Dievo nebėra, o likę tik jo įsakymai. Mūsų atsakymas būtų toks: Dievas yra netgi tada, kai jo nėra. Laisvė, aiman, matuojama ne vien tik plaučiais.

 

Žodžio devalvacija mūsų scenose verčia ieškoti būdų tą padėtį keisti. Manasis – štai toks. Skaitymą ir kalbėjimą šiuo atveju įsivaizduoju irgi kaip tam tikrą rašymo, tiktai akustiškai struktūruoto, formą, valdomą dviejų generatorių – azarto bei ritmo. Nuolatinė improvizacija griežtuose „ledo“ rėmuose – štai mūsų ir jūsų malonumo šaltinis. 

 

Rolandas Rastauskas

 

Daugiau informacijos: Darius Vaičekauskas, tel.: 8 615 49470, El. p.: Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., www.mekusa.lt

 
tekstai.lt info
2008 12 03