Antanas A. Jonynas      Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, salė) gruodžio 4 d., ketvirtadienį, 17 val. vyks susitikimas su Nacionalinės premijos laureatu Antanu A. Jonynu. Dalyvaus D. Kajokas, D. Čepauskaitė, kiti poeto bičiuliai. Dainas pagal poeto tekstus atliks Saulius Bareikis. Renginyje bus galima pabendrauti su autoriumi, padiskutuoti aktualiomis temomis, pasidomėti jo asmenybe ir kūrybine raiška. Įėjimas nemokamas.

 

Poetas ir vertėjas Antanas A. Jonynas (g. 1953 m.) Vilniaus universitete baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas, 1976–1993 m. dirbo redaktoriumi „Vagos“ leidykloje. 1977 m. pasirodęs jo poezijos rinkinys „Metai kaip strazdas“ iškart pelnė Z. Gėlės premiją už geriausią metų debiutą. Rinkinys „Atminties laivas“ (1980 m.) pripažintas geriausia metų jaunojo autoriaus knyga.

 

Nuo 1981 m. Antanas A. Jonynas yra Lietuvos rašytojų sąjungos narys. Eilėraščių rinkinys „Nakties traukinys“ (1990 m.), pripažintas geriausia 1991 m. knyga, poetui pelnė Lietuvos rašytojų sąjungos premiją. Tais pačiais metais poetui skirta Nacionalinė premija. Elėraščių rinkinys „Krioklys po ledu“ (1997) įvertintas Jotvingių premija.

 

2003 m. poetas tapo Nacionalinės kultūros ir meno premijos ir „Poezijos pavasario“ laureatu. A. A. Jonynas verčia poeziją iš vokiečių, latvių, rusų kalbų. Ypač vertingas jo darbas – Goethes „Fausto“ vertimas (1999 m.).

 

Anot kritikų, A. A. Jonyno poezija pasižymi išmintimi, santūriu dramatizmu, filosofine savivoka bei iš kasdienio vaizdo išaugusia metafora. Kūryboje poetas ypač akcentuoja asmens privatumą ir vidinę laisvę, rašydamas improvizuoja, sąmoningai pažeidžia ritmą. Jo eilėraščių plėtotę galima palyginti su muzikine improvizacija.

 
 
tekstai.lt info
2008 12 01