Liepos 29 d. 18 val. Kultūrpolyje (Daržų 10 / Bažnyčių 4, Klaipėda) Nomeda ir Gediminas Urbonai skaitys paskaitą apie projektą „Villa Lituania“, sukurtą 52-ajai Venecijos bienalei. Tai išskirtinė galimybė susitikti su projekto autoriais ir pamatyti išsamią Venecijos bienalės prizą laimėjusio paviljono ekspozicijos dokumentaciją.

      Villa Lituania – tai pirmoji Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje, veikusi Romoje 1933–1940 m. Po Lietuvos okupacijos vila tapo Sovietų Sąjungos nuosavybe ir joje iki šiol veikia Rusijos konsulatas. Villa Lituania laikoma paskutine okupuota Lietuvos teritorija.


      Nomedos ir Gedimino Urbonų projektas „Villa Lituania“ apjungia šio pastato istoriją, jo nacionalinį simbolinį statusą ir protesto akciją - tarptautines balandžių lenktynes, kurios rengiamos siekiant  atkreipianti dėmesį į besitęsiančią okupaciją. Gretinant šiuos iš pirmo žvilgsnio nesuderinamus dalykus iškyla daugybė faktinių ir konceptualių sąsajų, kuriančių daugiasluoksnį pasakojimą.  Paviljone eksponuojamas ir Pro-testo laboratorijos archyvas, kuris projektą Villa Lituania susieja su nuosekliai Urbonų vykdomais sovietmečio palikimo, viešosios erdvės ir demokratijos principų krizės posovietinėje Lietuvoje tyrimais. Nomeda ir Gediminas Urbonai plačiau papasakos apie įvairius projekto Villa Lituania aspektus ir ekspoziciją. Pokalbio metu Kultūrpolyje bus demonstruojama išsami parodos dokumentacija bei balandžių lenktynių, įvykusių Venecijoje birželio 9 d., vaizdo įrašas. Daugiau informacijos apie projektą Villa Lituania galite rasti: www.villalituania.lt
 
      Nomedos ir Gedimino Urbono projektą „Villa Lituania“ Venecijos bienalėje pristatė Šiuolaikinio meno centras. Pagrindinis projekto rėmėjas - Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija.

      www.kulturpolis.lt