Alytuje lapkričio 20–21 d. nuvilnijo šeštieji „Imbiero vakarai“, paženklinę dešimtmetį nuo šių respublikinių prozos skaitymų Jurgio Kunčino atminimui pradžios ir, pasak renginio literatūrinės konsultantės, knygų redaktorės Palmiros Mikėnaitės – svarumu drąsiai lipantys ant kulnų tokiems literatūriniams festivaliams kaip Poezijos pavasaris ir Poetinis Druskininkų ruduo.

Įsidėmėkime – tarp paminėtųjų tai vienintelė prozai skirta literatūrinė šventė, kurią organizuoja patys bibliotekininkai, darni ir profesionali Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos komanda, vadovaujama Giedrės Bulgakovienės.

Visų septynių renginių maratonas, tilpęs į vos dviejų dienų programą, nestokojo vis besikeičiančios gausios publikos palaikymo.Jau tradiciškai į skaitymus atvyko literatūriniam elitui priklausantys dalyviai bei viešojoje erdvėje kol kas mažiau šmėžuojantys neabejotini talentai. Šįkart konkursinėje „Imbiero vakarų“ programoje dalyvavo Gintaras Bleizgys, Jurgis Gimberis, Ieva Gudmonaitė, Andrius Jakučiūnas, Julius Keleras, Rolandas Rastauskas, Danutė Kalinauskaitė, Vidas Morkūnas, Paulina Pukytė, Juozas Šikšnelis, Mikalojus Vilutis.

Alytietiškų šaknų turinčio festivalio globėjo Antano A. Jonyno vadovaujama komisija – literatūrologas, knygų redaktorius ir blogeris , Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto bibliotekos Rankraštyno vedėjas Virginijus Gasiliūnas, J. Kunčino viešosios bibliotekos direktorė ir festivalio „variklis“ G. Bulgakovienė, „Alytaus naujienų“ žurnalistas ir vienas iš salono „Balta varna“ steigėjų Jurgis Kochanskas, pedagogė, Alytaus miesto savivaldybės tarybos narė Silvija Peštenienė – nusprendė: Jurgio Kunčino premijos, įteikiamos Alytaus miesto vardu, laureatas – prozininkas Vidas Morkūnas – už apsakymą „Stebuklingas šaukštas“; salono „Balta varna“ premija skirta apsakymo žanro virtuozei Danutei Kalinauskaitei – už apsakymą „Žmogus pilnas skersvėjų“; Publikos premija – dailininkui, skaitytojų pamiltų dviejų knygų autoriui Mikalojui Vilučiui, įvardytam festivalio atradimu bei neabejotinu pirmojo skaitymų vakaro favoritu – už tekstus „Naktiniai regėjimai“ bei „Ecce homo. Pokalbis su žarnomis“; premija už geriausią naktinių skaitymų tekstą (bei alytiškio dailininko Benjamino Jenčiaus dovanota akvarelė) – penktųjų „Imbiero vakarų“ Publikos premijos laureatui, poetui, dramaturgui, eseistui Rolandui Rastauskui – už esė „Ryga“.

Su 2014 m. „Imbiero vakarų“ laureatų tekstais netrukus galėsite susipažinti jau rengiamame spaudai Dzūkijos kultūros almanache „Dainava“. O visų skaitymo dalyvių tekstai publikuojami „Imbiero vakarų – 2014“ interneto svetainėje: http://www.baltavarna.lt/imbieras_2014/index.htm.

Itin jaukią naktinių skaitymų nuotaiką kūrė Alvydo Augustino Jegelevičiaus fortepijoninės improvizacijos ir linksmos, visus dalyvius į bendrą simbolinės užeigėlės „Užėjau pas draugą“ šėlionę įtraukusios „kunčinukių“ sugalvotos atrakcijos – su ašutais iš margo J. Kunčino gyvenimo ir kūrybos švarko, išskirtinai skania „Imbierine neeiline“ ir vėl, jau irgi tradiciškai, pačių bibliotekininkų keptais imbieriniais sausainėliais bei kitais naminiais skanėstais.

Antrąją festivalio dieną J. Kunčino „shortus“ ir „Tūlos“ ištraukas puikiai skaitė V. Gasiliūnas. Atskiru renginiu buvo paminėti ir neseniai anapilin iškeliavę iškilūs prozininkai Bitė Vilimaitė ir Romualdas Granauskas. Literatūrologas Regimantas Tamošaitis kalbėjo apie jų kūrybos išskirtinumą, o kūrinių ištraukas skaitė bibliotekos darbuotoja Leokadija Sušinskaitė. Įvyko ir Alvydo Šlepiko, praėjusių „Imbiero vakarų“ J. Kunčino premijos laureato, autorinis kūrybos pristatymas.

Didelio festivalio svečių ir publikos susidomėjimo sulaukė bibliotekininkų „namų darbai“. Pirmasis iš jų – virtuali biblioteka „Gyvenimo stebėtojo užrašai pagal Jurgį Kunčiną“. Tai neabejotinai unikalus projektas, kuriuo iš bibliotekų archyvuose saugomų periodikos leidinių (nuo pat 1966 m.(!)) viešam naudojimui bet kur Lietuvoje ir pasaulyje pateikta daugiau kaip tūkstantis du šimtai J. Kunčino ar su jo vardu susijusių publikacijų, jo vardu pavadintai Alytaus viešajai bibliotekai dovanotų rankraščių faksimilių. Jaudinanti akimirka – M. Vilutis atsivežė ir padovanojo bibliotekai pluoštą niekur nepublikuotų J. Kunčino eilėraščių, ranka rašytų devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Netrukus juos taip pat išvysime J. Kunčino tekstų virtualioje bibliotekoje.

Bendrai nuotraukai šio festivalio dalyviai jau galėjo išsirikiuoti ties į J. Kunčino gimtąjį miestą iš namų Vilniuje atkeliavusios sienos fragmento – su paties rašytojo preciziškai išdėliotais autentiškais savo gyvenimo ženklais. Tai Rasos Kunčinienės dovana bibliotekai, o nemenkų gabaritų ir svorio „objekto“ transportavimo ir įrėminimo išlaidas padengė patys alytiškiai – privatūs asmenys. Jau įsitikinta, kad tai ne tik naujas istorinę reikšmę turintis memorialinės J. Kunčino ekspozicijos bibliotekoje „objektas“, prie kurio smagu nusifotografuoti, bet ir labai atraktyvus būdas J. Kunčino asmenybe ir kūryba sudominti moksleivius.

Gražus festivalio finalo akcentas, priviliojęs daug jaunimo – Domanto Razausko gyvo garso koncertas.

Jau nepavadinsi netikėtumu, kad „Imbiero vakarų“ svečiai išsiskirstė kupini kuo puikiausių įspūdžių dėl festivalio organizavimo kokybės ir alytiškės publikos dėmesingumo. „Noriu padėkoti už tas nuostabias dienas, tiksliau, gal reikėtų sakyti vakarus (Imbiero), už šilumą ir svetingumą. Laimėjimą labai branginsiu. Buvau maloniai apstulbintas bibliotekos lygio. Tikrai turite kuo didžiuotis“, – padėkos laiške organizatoriams parašė 2014 m. Jurgio Kunčino premijos laureatas V. Morkūnas.