Premijos. Stokholme įteikta švedų rašytojos Astridos Lindgren atminimo premija. Šįmet ji skirta argentinietei Isol (Marisol Misentai) – iliustruotojai, grafikei, rašytojai, dainininkei ir kompozitorei. Isol parašė ir iliustravo dešimt knygų, savo piešiniais papuošė daugybę kitų autorių kūrinių. Argentinietės knygos išleistos daugiau nei dvidešimtyje pasaulio šalių. Šių metų A. Lindgren premijos pretendentų sąraše buvo du šimtai septyni autoriai iš šešiasdešimt septynių valstybių.

Nepriklausomas britų labdaros fondas „Booktrust“ skiria premiją už geriausią šiuolaikinį grožinės literatūros kūrinį, išverstą į anglų kalbą iš bet kurios kitos kalbos ir išleistą Jungtinėje Karalystėje. Šį apdovanojimą 1990 m. įsteigė dienraštis „The Independent“, o nuo 2011 m. premijos skyrimas patikėtas fondui „Booktrust“. 2013 metų premija (dešimt tūkstančių svarų) skirta olandų rašytojui Gerbrandui Bakkeriui už romaną „Apylanka“ („The Detour“) ir šio kūrinio vertėjui Davidui Colmeriui.

Anksčiau šios premijos laureatais tapo Milanas Kundera, Athea Bell, Aharonas Appelfeldas, Jeffrey’is M. Greenas ir kiti.

Fondas „Booktrust“ garsėja nemokamai dalijamomis knygomis Didžiosios Britanijos vaikams (nuo 1992 m. išdalyta apie trisdešimt milijonų knygų).

2013 metų Franzo Kafkos literatūros premiją pelnė vienas žymiausių Izraelio rašytojų Amosas Ozas (g. 1939 m.) – už vaizdingus gyvenimo žydų valstybėje pasakojimus. A. Ozas hebrajų kalba yra parašęs aštuoniolika knygų. Jo kūriniai versti į daugiau kaip keturiasdešimt pasaulio kalbų (2008 m. lietuviškai išleistas jo romanas „Mano Michaelis“ gimtojoje šalyje perleistas daugiau kaip šešiasdešimt kartų). 2009 m. A. Ozas buvo vienas iš pretendentų gauti Nobelio literatūros premiją.

Dublino literatūros premijos (IMPAC) laureatu tapo airių rašytojas Kevinas Barry’is, jis apdovanotas už debiutinį romaną „Bohano miestas“ („City of Bohane“). Jo varžovais buvo iškilieji Michelis Houellebecqas ir Harukis Murakamis.

IMPAC nuo 1996 m. yra viena solidžiausių premijų pasaulyje (šimtas tūkstančių eurų). Ji skiriama už romaną, išleistą anglų kalba. Laureatu gali tapti bet kuris rašytojas, nepriklausomai nuo jo tautybės.

S. Kingas traukiasi iš elektroninės leidybos. Daugiau nei pusšimčio siaubo ir fantastinių romanų autorius Stephenas Kingas drąsiai eksperimentavo su elektronine leidyba – jis vienas pirmųjų skaitmeniniu formatu išleido apsakymą „Riding the Bullet“. Tačiau savo naująjį romaną „Joyland“ jis ką tik išspausdino popieriuje. Interviu „Wall Street Journal“ S. Kingas tvirtino, kad šiuo savo poelgiu norįs paskatinti žmones užsukti į knygynus, o ne pirkti knygas internetu.

J. Joyce’o „Fino viešbutis“. Kaip pranešė laikraštis „The Guardian“, Airijoje išleistas rinkinys „Fino viešbutis“ („Finn’s Hotel“) – skaitytojų auditorijai pateikta dešimt nežinomų Jameso Joyce’o apsakymų. Juos rašytojas parašė 1923 m., tačiau jie buvo publikuoti tik kartą – 1963 m., bet kaip romano „Finegano šermenys“ juodraščio fragmentai. J. Joyce’o kūrybos tyrinėtojai tvirtina, kad šie apsakymai parašyti kaip savarankiški kūriniai, tik paskui jų dalys įtrauktos į romaną.

Išeina fantastai. 96-aisiais gyvenimo metais mirė JAV rašytojas fantastas Jackas Vance’as. Jo kūrybinis palikimas – per šešiasdešimt mokslinės fantastikos knygų. Rašytojas mėgo eksperimentuoti žanrais, pasitelkdamas pasakojimui maginę fantastiką ir detektyvą.

Vėžys nugalėjo žymų škotų fantastą Ianą Banksą (1954–2013). Skaitytojams jis paliko dvidešimt šešis romanus (į lietuvių kalbą išversti kontroversiškas debiutinis romanas „Širšių fabrikas“ ir „Tiltas“). 2008 m. Ianas Banksas įrašytas į penkiasdešimties geriausių Didžiosios Britanijos rašytojų nuo 1945 m. sąrašą.

Plagiatas „Džiunglių knygoje“. Andrusier Autographs (Didžioji Britanija) aukcionui (pradinė kaina – pustrečio tūkstančio svarų sterlingų) pateiktas anglų rašytojo, Nobelio literatūros premijos laureato Rudyardo Kiplingo laiškas, kuriame jis prisipažįsta, kad dalis apsakymų rinkinio „Džiunglių knyga“ yra plagiatas. 1895 m. datuotame laiške rašytojas atskleidžia: „<...> nebeprisimenu, kurias istorijas aš pavogiau.“ Šis R. Kiplingo laiškas aptiktas šių metų balandį viename britų antikvariate tarp nesutvarkytų knygų ir dokumentų.

 

Parengė Arvydas Valionis