2013 m. vasario 12 d. Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto (LLTI) Šiuolaikinės literatūros skyriaus mokslininkai surengė tradicinį kasmetinį, jau dešimtąjį pokalbį apie praėjusių 2012 metų knygas. Pokalbį vainikavo kūrybiškiausių knygų dvyliktuko išrinkimas.

Nuo 2003 m. į kasmetinius knygų aptarimus susirenkantys literatūrologai šiemet kalbėjosi intriguojančia ir žaisminga tema „Iš bado šuva ir ridiką ėda?“, leidusia ieškoti, diskutuoti ir mėginti aprėpti praėjusių metų lietuvių literatūros lauką, žaismingai klausiant, ar jau badas, ar šiuolaikinė lietuvių literatūra – jau kartus ridikas, ne saldainis? Tokią prieštaringą temą pasufleravo jau kelerius metus matoma ryški lietuviškų knygų tendencija – vis gausėjantis vidutiniškų kūrinių srautas.

Kaip ir kasmet, dar gerokai prieš pokalbį jo dalyviams buvo išsiuntinėtas dešimties puslapių „kritinę atranką“ praėjęs 2012 m. knygų sąrašas, sudarytas pagal Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos pateikiamą „Ekspresinformaciją“. Beveik visi diskusijoje dalyvavę LLTI mokslininkai – Elena Baliutytė, Gintarė Bernotienė, Jūratė Čerškutė, Solveiga Daugirdaitė, Loreta Jakonytė, Algis Kalėda, Mindaugas Kvietkauskas, Loreta Mačianskaitė, Donata Mitaitė, Dalia Satkauskytė, Jūratė Sprindytė, Imelda Vedrickaitė – konstatavo, kad tai gana vidutiniški metai, sunku išskirti ryškius favoritus.

D. Satkauskytės nuomone, tikrai keičiasi lietuvių prozos santykis su poetine tradicija: romanai „konstruojami“, pamažu įveikia emocinį perspaudimą ir lyrizmą, nors perdėto emocingumo pėdsakų vis dar yra. Tačiau šis poslinkis liudija, kad gali atsirasti ir kitas, kitoks prozos modelis. Taip pat buvo kalbėta apie tai, kad praėjusiais metais stebėtas ryškus rašytojų „gelbėjimasis“ nauja medžiaga, ypač istorine, bandymas aktualizuoti Lietuvos istoriją (Alvydo Šlepiko romanas „Mano vardas Marytė“, Sigito Parulskio romanas „Tamsa ir partneriai“).

Kalbant apie 2012 m. poezijos knygas, pabrėžta, kad lietuvių poezija išlieka aukšto lygio, nemažai knygų buvo arti dvyliktuko (Gintaro Bleizgio, Aido Marčėno, Sigito Gedos, Vlado Braziūno, Arūno Sprauniaus). Į trumpąjį sąrašą pakliuvo netipiniai, avangardiniai poezijos žaidėjai – Gytis Norvilas ir Artūras Valionis. Taip pat egzistencinei kūrybos linijai ištikimi Rimvydas Stankevičius ir Stasys Stacevičius.

Pokalbio metu atskiras dėmesys buvo skirtas ir vaikų literatūrai: L. Jakonytė pateikė išsamią ir kritišką praėjusiais metais išleistų vaikiškų knygų apžvalgą.

Apibendrindama pokalbį LLTI Šiuolaikinės literatūros skyriaus vadovė S. Daugirdaitė pabrėžė, kad kasmetinis literatūros mokslininkų sudaromas kūrybiškiausių knygų dvyliktukas vis dar išlieka „pastanga pasakyti, kas yra gera literatūra, remiantis kokybiškais literatūros kriterijais ir visiškai atsiribojant nuo knygynų ar leidyklų sudaromų perkamiausių knygų dešimtukų, kurie anaiptol neatspindi kokybės“.

LLTI kritikai teigia rinkęsi knygas, kuriose ieškoma pusiausvyros tarp aktualijų ir literatūrinės kokybės.

Štai toks 2012-ųjų kūrybiškiausių knygų dvyliktukas (abėcėlės tvarka): Eugenijus Ališanka, Gatvė tarp dviejų bažnyčių: esė; Vaiva Grainytė, Pekino dienoraščiai: esė; Marius Ivaškevičius, Išvarymas. Vieno obuolio kronika: pjesė; Arvydas Juozaitis, Gyvųjų teatras. Istorinių asmenybių dramos; Donaldas Kajokas, Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys: romanas; Vidas Morkūnas, Reportažas iš kiaušinio: apsakymai; Gytis Norvilas, Išlydžių zonos: eilėraščiai; Sigitas Parulskis, Tamsa ir partneriai: romanas; Stasys Stacevičius, Stiklinė: eilėraščiai; Rimvydas Stankevičius, Ryšys su vadaviete: eilėraščiai; Alvydas Šlepikas, Mano vardas Marytė: romanas; Artūras Valionis, Apytiksliai trys: eilėraščiai.

Kūrybiškiausios 2012 m. knygos ir LLTI premijos laureatas tradiciškai paskelbtas Vilniaus knygų mugėje – vasario 23 d. Dešimtuoju LLTI premijos laureatu tapo poetas G. Norvilas už eilėraščių rinkinį „Išlydžių zonos“.