taskauskas audrapaukscio        Taškauskas, Tomas. AUDRAPAUKŠČIO MONOLOGAS. – V.: Versus aureus, 2008.

 

        suaugusiems

         (žiema irgi moteris)

 

        Spėkite iš trijų kartų, kas gi čia parašyta. Ne, neatspėjote, tai yra jauno poeto Tomo Taškausko sukurtas eilėraštis. Skonio dalykas, ar skamba labai gražiai ir poetiškai, bet mintis įdomi – man patiko.

        Panašių kūrybos trupinių debiutinėje jo knygelėje „Audrapaukščio monologas“ (leidykla „Versus aureus“) yra ir daugiau. Yra ir „normalių“ eilėraščių – su posmais ir netgi rimu. Yra ir šiuolaikinių kūrėjų mėgstamo žaidimo grafiniu vaizdu. Žodžiu, penas įvairiam skoniui.

        Anot literatūrologo Justino Kubiliaus, dažnas T. Tašlausko – pirmojo šios leidyklos „Debiutų“ serijos poeto – eilėraštis primena vėjo pėdsaką ant vandens, „gana aiškiai matomą, žaismingą, tačiau čia pat ir nykstantį, tik liūdną laikinumo įspūdį paliekantį“.

        Į pasaulį jaunasis kūrėjas, J. Kubiliaus teigimu, žvelgia tarsi pirmą kartą jį matytų: su nuostaba, smalsiai, retkarčiais net įtariai, ne visiškai pasitikėdamas savųjų įspūdžių tikrumu. Tačiau tai ne nustebusio vaiko žvilgsnis, o intelektualaus jaunuolio, kuriam vizualinis, emocinis ar net mitinis pažinimas dar toks patrauklus ir šviežias, tarsi šalia tavęs kur nors parkelyje galėtų prisėsti Senojo Testamento pranašas, o prekybos centre pasikartotų Mišių aukos misterija

        Pasvalietis T. Taškauskas (gim. 1986 m.) – poetas ir vertėjas iš prancūzų kalbos, eilėraščius rašantis nuo 10 klasės. Istorijos studijas Vilniaus universitete išmainė į lietuvių filologijos mokslus. 2007 metais pradėjo bendradarbiauti kultūrinėje spaudoje („Literatūroje ir mene“, „Šiaurės Atėnuose“, „Naujojoje Romuvoje“).

 

        Eglė

 

        blog.delfi.lt, 2008-05-18