2012 metų latvių literatūros apdovanojimai. Latvijos literatūros metų premija (LALIGABA) – reikšmingiausias mūsų kaimynų literatūrinio gyvenimo įvykis. Balandžio 18 d. Rygoje apdovanojimais buvo įvertinta 2012 metų rašytojų kūryba.

Už viso gyvenimo įnašą Latvijos literatūros metų premija įteikta prozininkui Albertui Belui, praturtinusiam nacionalinį meninį žodį ryškiais romanais „Narvas“, „Nemiga“, „Tardytojas“, „Žmonės valtyse“, „Šaknys“ ir kt. Geriausiu poezijos rinkiniu pripažintas Ingmaros Baluodės „Alba“. Kristinės Ulbergos romanas „Žalioji Varlė“ įvertintas kaip geriausias prozos kūrinys. Poeto Guntaro Guodinio išverstas suomių poetės Heli Laaksonen poezijos rinkinys – geriausias praėjusių metų vertimas į latvių kalbą. Geriausio kūrinio vaikams autore pripažinta Inesa Zanderė, o ryškiausia debiutante – Daina Sirma.

Specialūs prizai įteikti naujojo Biblijos vertimo vertėjų grupei, prozininkui Aivarui Kliaviui už istorinę tetralogiją „Anapus vartų“, rašytojai Margitai Gūtmanei už dokumentinę prozą (knygą apie poetę Veroniką Strėlertę), poetei Annai Rancanei už poezijos rinkinį latvių kalba ir latgaliečių tarme. Ilonos Baluodės debiutinis romanas „Ryga-Pekinas“ pelnė internetinio portalo „Delfi.lv“ prizą.

Latvių ir estų pagarba dešimtąjai mūzai. Latvijos ir Estijos užsienio reikalų ministerijos nuo 2009 m. apdovanoja geriausius estų– latvių ir latvių–estų literatūrų vertėjus. Šiemet premija įteikta latvių vertėjai Maimai Grynbergai (antrą kartą) už estų rašytojo Jaano Krosso istorinio romano „Tarp trijų marų“ vertimą. Šia dviejų kaimyninių valstybių premija jau įvertinti vertėjai M. Grynberga (2009), G. Guodinis (2010) ir K. Kalkunas (2011). Apmaudu, kad panašaus kultūrinio dialogo nėra tarp baltų tautų – Lietuvos ir Latvijos užsienio reikalų ministerijų.

Bookeris pagimdė Folio premiją. Suabejojus dėl Bookerio premijos vertinimo komisijos kompetencijos, Didžiojoje Britanijoje įsteigta Folio premija (40 tūkst. svarų sterlingų). Šį pavadinimą naujajam apdovanojimui suteikė jos steigėjas – leidykla „The Folio Society“. Į šią premiją gali pretenduoti bet kurios pasaulio valstybės grožinės literatūros kūrinys, išleistas angliškai Didžiojoje Britanijoje ir turintis išliekamąją vertę. Literatūrinės premijos nugalėtoją rinks šimtas kompetentingų specialistų iš viso pasaulio, o lemiamą sprendimą priims iš jų išrinkti penki pagrindiniai ekspertai.

Pulitzerio premija romanui apie Šiaurės Korėją. Šių metų Pulitzerio premija už grožinę literatūrą skirta Adamo Johnsono romanui „The Orpahn Master‘s Son“, pasakojančiam apie gyvenimą Šiaurės Korėjoje. Autorius pusę metų gyveno šioje Azijos šalyje. Pasak A. Johnsono, šios šalies piliečiams uždrausta bendrauti su užsieniečiais, neleidžiama pasakoti asmeninių istorijų, todėl jam pagrindine pažinimo priemone buvo vaizduotė.

Pulitzerio premija teikiama nuo 1917 metų. Laureatui skiriama dešimt tūkstančių dolerių. Šį prestižinį JAV literatūros apdovanojimą yra gavę E. Hemingway’us, W. H. Audenas, W. Faulkneris, Ph. Rothas.

Hilary Mantel – pretendentė į rekordą. Šios britų rašytojos romanas apie T. Cromwellį „Pateikite kūnus“ pasiūlytas „Women’s Prize for Fiction“ apdovanojimui, tad autorė pretenduoja į literatūros premijų rekordą. Ši antroji trilogijos apie T. Cromwellį knyga 2012 m. įvertinta „The Man Booker Prize“ ir „Costa Book Award“ premijomis. Jeigu H. Mantel būtų paskirta ir „Women’s Prize for Fiction“, ji būtų pirmoji rašytoja, gavusi visas tris pagrindines britų literatūros premijas.

H. Mantel yra parašiusi trylika įvairaus žanro knygų. Lietuviškai išleista pirmoji šios trilogijos knyga „Vilko dvaras“.

Aukcione – poezija. „BBC News“ pranešimu, Bonhams aukcione už 140 tūkstančių dolerių parduotas Charlotte’s Brontø eilėraščio „Aš vaikščiojau po žalią mišką“ rankraštis. Šį kūrinėlį ji parašė 1829 m., kai jai buvo trylika metų. Eilėraštis parašytas tokiu smulkiu šriftu, kad sunku perskaityti be padidinamojo stiklo – tuomet popierius buvo labai brangus, antra, savo rašinį ji norėjo nuslėpti nuo tėvo.

Aukcione taip pat parduoti poetų J. Keatso, G. G. N. Byrono, G. Elioto, R. Burnso, W. H. Audeno eilėraščių originalai.

 

Parengė Arvydas Valionis