Nobelio literatūros premija Mo Yanui. 2012 m. Nobelio literatūros premija paskirta kinų rašytojui Mo Yanui. Jis yra pirmas Kinijos pilietis, apdovanotas šia premija.
„Fantazijos ir realybės, istorinių ir socialinių perspektyvų mišiniu Mo Yanas sukūrė pasaulį, kuris savo sudėtingumu primena Williamo Faulknerio ir Gabrielio Garcios Marquezo darbų pasaulius, tuo pačiu metu rasdamas išeities tašką senojoje kinų literatūroje ir žodinėje tradicijoje", – tokį laureato vertinimą paskelbė Švedijos karališkoji mokslų akademija.
Mo Yanas (tikrasis vardas yra Guan Moye, g. 1955 m.) išleido per dešimtį romanų, apsakymų, esė knygų, kuriose, pasak kinų rašytojo kūrybos vertintojų, „haliucinaciniu realizmu sulydo liaudies pasakojimus, istoriją ir dabartį". Rašytoją išgarsino 1987 m. išleistas romanas „Raudonasis gaolianas" apie meilę ir žemdirbių kovas karo su Japonija metais. Plataus pripažinimo sulaukė jo knygos „Didelės krūtys ir platūs klubai", „Vyno respublika", „Gyvenimas ir mirtis kankina mane" bei naujausias romanas „Varlė".
Nigerijos balso memuarai. Nigerijos rašytojas Chinua Achebe išgarsėjo 1958 m. išleidęs debiutinį romaną „Ir prasidėjo griovimas" („Things Fall Apart"), kuris buvo išverstas į daugiau kaip pusšimtį pasaulio kalbų. Šis į devintą dešimtmetį įžengęs žinomiausias Afrikos rašytojas, Nigerijos balsas, yra parašęs per 30 prozos, poezijos, esė knygų, kritikuojančių šalies politiką. 2012 m. rudenį Jungtinėje Karalystėje išleistuose seniai lauktuose memuaruose „Buvo šalis" („There Was a Country") jis pirmąkart savo kūryboje pasakoja apie patirtus žiaurumus Nigerijos pietryčiuose 1967–1970 m. egzistavusioje separatistinėje Biafros valstybėje, kur per pilietinį karą žuvo daugiau nei milijonas žmonių.
Naujasis J. K. Rowling romanas – perkamiausių knygų sąraše. naujasis J. K. Rowling romanas „Laisva vieta" („The Casual Vacancy") skirtas suaugusiems – apie rinkimų intrigas išgalvotame Pagfordo kaime Anglijos pietvakariuose. Kritikų kūrinys giriamas už dikensišką užmojį, bet nepritariama nepadorios istorijos socialinei žiniai. Netgi bulvarinis laikraštis „Daily Mirror" šį J. K. Rowling romaną dėl necenzūrinių žodžių gausos pavadino „Hariu Poteriu ir purvo taure". „The Times" apžvalgininkei pasirodė, kad romanas, nors ir paremtas socialinio gėrio idėja, yra šiek tiek nuobodokas. „The Daily Telegraph" apžvalgininkė A. Pearson rašė, kad šis prozos kūrinys apie skurdą ir politikavimą Anglijos kaime „kartais yra linksmas, dažnai grindžiamas stulbinamai gerais pastebėjimais ir pilnas žiaurumo bei nevilties".
Tačiau rinka labai aktyviai priėmė šį naująjį J. K. Rowling kūrinį. Vien per pirmąsias platinimo dienas JAV ir Didžiojoje Britanijoje buvo parduota apie pusė milijono knygos egzempliorių. Romanas užėmė pirmąsias pozicijas D. Britanijos ir JAV perkamiausių knygų sąraše ir pretenduoja į „Metų bestselerio" titulą.
Leidykla „Alma littera" pranešė, kad ji tęs bendradarbiavimą su rašytoja ir išleis romaną lietuviškai.
H. Ch. Anderseno premija. Čilės rašytoja Isabel Allende pelnė 2012 metų H. Ch. Anderseno literatūros premiją. Ją apdovanojo už nuostabų pasakotojos, gebančios pakerėti skaitytoją, talentą.
I. Allende yra viena garsiausių šiuolaikinių Lotynų Amerikos rašytojų. Parašė per dvi dešimtis romanų. Pasaulinį pripažinimą pelnė jos „Dvasių namai" (1982). Knygos išverstos į trisdešimt kalbų (lietuviškai skaitome ne tik „Dvasių namus", bet dar penkiolika jos kūrinių). Rašytoja apdovanota penkiasdešimčia literatūrinių premijų.
metai 2013 1Dukart „Booker". Prestižinės „Booker" grožinės literatūros premijos skyrimo tradicijos keičiasi – apdovanojimą galima gauti ir antrą kartą. Taip australas Peteris Carey's tapo laureatu 1988 ir 2001 metais, Pietų Afrikos Respublikos rašytojas Johnas Maxwellas Coetzee – 1983 ir 1999 metais. 2012 m. antrąkart „Booker" premija skirta britei Hilary Mantel už kūrinį „Pateikite kūnus" („Bring up the Bodies"). 2009 m. ji buvo apdovanota už „Vilkų menę" („Wolf Hall"). Taip premijuotos dvi pirmosios trilogijos apie Thomą Cromwellį dalys. Ši premija (į ją gali pretenduoti airių, britų ir Sandraugos šalių rašytojai) skiriama už konkretų kūrinį, kuriam garantuota pasaulinė šlovė.
F. Kafkos rankraščiai nacionalinei bibliotekai. Austrų rašytojo Franzo Kafkos archyvai ir rankraščiai, 2008 metais tapę teisminiu ginču tarp paveldėtojų ir valstybės, bus perduoti Izraelio nacionalinei bibliotekai, pranešė BBC.
F. Kafka prieš mirtį įsakė savo biografui ir kūrybos tyrinėtojui Maxui Brodui sunaikinti jo rankraštinį palikimą, tačiau mokslininkas to nepadarė ir iškėlė F. Kafką į žymiausių XX a. rašytojų plejadą. M. Brodas prieš mirtį archyvą perdavė savo sekretorei Esther Hoffe, o ši vėliau testamentu viską paliko savo dukroms, nors M. Brodas buvo prašęs sekretorės katalogizuoti archyvus ir juos perduoti Žydų universiteto bibliotekai Jeruzalėje arba Tel Avivo bibliotekai. Ilgainiui dalis palikimo buvo išparduota. Nors E. Hoffe dukterys tvirtino, kad M. Brodas šią kolekciją padovanojęs jų šeimai, tačiau teismas nusprendė, kad F. Kafkos kolekcijos dovana negalima laikyti, ji turi būti perduota nacionalinei bibliotekai.

 

Parengė Arvydas Valionis