Gegužės 15 d. Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje leidykla „Versus aureus“ pakvietė knygos mylėtojus į literatūrinį vakarą, kuriame buvo pristatytas I. Simonaitytės premijos laureatės Editos Barauskienės istorinis romanas „Žodi, nekrisk ant akmens“ ir skaitytos leidyklos leistų knygų ištraukos.


       Leidyklos „Versus aureus“ („Auksinė eilutė“) išleistos knygos skaitytojus pirmą kartą pasiekė 2003-iųjų pavasarį. Humanitarinė mokslinė bei mokomoji ir pažintinė literatūra tapo pagrindine leidybinės veiklos kryptimi. Nuo pat įkūrimo leidykla sėkmingai plečia leidinių asortimentą, neužmiršta ir grožinės literatūros kūrinių, vadovėlių, mokymo priemonių. Anot leidyklos redaktorės, vakaro vedėjos Margaritos Dautartienės, renginio išvakarėse išleista jau 300-oji knyga.


       Aktorius Juozas Šalkauskas vakaro dalyviams perskaitė Vlado Dautarto, Justino Marcinkevičiaus, Birutės Jonuškaitės ir Genovaitės Bončkutės kūrinių ištraukų. Rašytojo Juozo Šikšnelio paklaustas, ką – publicistinius straipsnius ar meninius tekstus – yra maloniau skaityti, J. Šalkauskas teigė, kad mieliausia skaityti gerus mėgstamų rašytojų kūrinius – vieną dieną vienokius, kitą dieną kitokius, tačiau laiko užtenka ir publicistiniams, ir meniniams tekstams.


       Knygos apie Martyną Mažvydą „Žodi, nekrisk ant akmens“ autorė Edita Barauskienė susirinkusiuosius „grąžino“ tūkstančiu metų atgal į praeitį. Šiame istoriniame romane rašoma net ir apie kuršių gyvenimo laikus. Knygoje informacijos apie M. Mažvydą pateikta tiek, kiek leido autorės žinios. Daug kas bandė ją atkalbėti nuo gilinimosi į šio Lietuvos šviesuolio istoriją (dėl daugybės istorinių spragų ir faktinių neatitikimų), tačiau E. Barauskienė vis tiek to darbo ėmėsi. Autorės nuomone, „kol kas dar niekas nežino, kuriais metais Mažvydas gimė ir kur jis išvydo šį pasaulį – galima tik numanyti... Niekas nenutapė Mažvydo portreto, ir mes nežinome jo veido bruožų, akių spalvos, bet mes galime pamatyti tuos kalnus ir daubas, šaltinius ir upelius, kuriuos kadaise savo žvilgsniu glostė Mažvydo akys. Mes galime keliauti tais takais ir takeliais, kurie neturtingų tėvų vaiką išvedė į mokslus, o vėliau ir į platųjį pasaulį. Mažvydas paliko mums labai daug.“


       Renginyje susirinkusieji galėjo pasiklausyti Marijaus Kučiko ir Audriaus Lauryno atliekamos muzikos. Vakaro pabaigoje redaktorė M. Dautartienė maloniai nustebino biblioteką – jai padovanojo vertingą leidyklos „Versus aureus“ išleistų knygų rinkinį.


       Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2008 m. Nr. 7 (liepa)