Laura Sintija Černiauskaitė KVĖPAVIMAS Į MARMURĄ        Ketvirtadienį paskelbti 12-ka Europos autorių, kuriems bus įteikta pirmą kartą skiriama Europos Sąjungos (ES) literatūros premija. Sprendimą priėmė Europos Komisija, Europos knygų leidėjų federacija (EBF), Europos rašytojų taryba (EWC) ir Europos pardavėjų federacija (FEP). Iš Lietuvos rašytojų buvo išskirta Laura Sintija Černiauskaitė. Premija jai skirta už knygą „Kvėpavimas į marmurą“ (2006, „Alma littera“). Premijos bus įteiktos apdovanojimo ceremonijoje Briuselyje rugsėjo 28 d.

  

„Šia premija atkreipiamas dėmesys į iškilius Europos literatūros talentus ir į tai, kiek daug jie gali mums duoti. Ja parodoma Europos stiprybė siekiant literatūros kūrinių kokybės ir puoselėjant kūrybiškumą. Premija siekiama nupūsti dulkes nuo lentynose gulinčių naujųjų autorių darbų, kad jais žavėtis galėtų visos Europos žmonės“,  komentavo Europos Komisijos narys Janas Figelis. 

 

„Kūrybingas rašytojas – vienas didžiausių žmonijos lobių. Vaizduodami alternatyvius gyvenimo būdus, rašytojai leidžia mums pažvelgti į ateitį, o kritiškai vertindami dabartį – pažinti kitokią tikrovę. Europos Sąjungos literatūros premija – iškilmingas talentingų autorių darbų pripažinimas, juk šie talentai – rytdienos klasikos autoriai“, – sakė EWC pirmininkė Pirjo Hiidenmaa. Europos Sąjungos literatūros premija siekiama „atkreipti dėmesį į turtingą ir įvairų Europos šiuolaikinės literatūros kūrybinį potencialą, skatinti literatūros sklaidą Europoje ir raginti domėtis kitų šalių literatūra“.

 

Premija bus skiriama trimis etapais: 2009, 2010 ir 2011 m., kiekvienais metais išrenkant 11 ar 12 laureatų. Taigi, iki 2011 m. bus apdovanota po laureatą iš kiekvienos ES kultūros programoje dalyvaujančių 34 šalių. Numatyti šie etapai:

 

1 etapas, 2009 m.:  Austrija, Kroatija, Prancūzija, Vengrija, Airija, Italija, Lietuva, Norvegija, Lenkija, Portugalija, Slovakija ir Švedija.

 

2 etapas, 2010 m.:  Belgija, Kipras, Danija, Estija, Vokietija, Suomija, Liuksemburgas, Makedonija, Rumunija, Slovėnija ir Ispanija.

 

3 etapas, 2011 m.:  Bulgarija, Čekija, Graikija, Islandija, Latvija, Lichtenšteinas, Malta, Serbija, Nyderlandai, Turkija ir Jungtinė Karalystė.

 

2009 m. laureatams atrinkti buvo pasitelktos nacionalinės komisijos, kurios atrinko po vieną šiuolaikinės grožinės literatūros autorių iš savo šalies. Premijos vertė yra 5 tūkst. eurų, kurie bus skirti kiekvienam laureatui. Pagal kultūros programą bus imtasi priemonių skatinti laimėjusiųjų autorių darbų vertimą į kitas kalbas. Premija finansuojama bendromis Europos Sąjungos programos „Kultūra“ ir EBF, EWC ir FEB konsorciumo lėšomis.

 

lrt.lt

2009-07-16