O. Vaciečio mėnuo. Pernai Latvijoje lapkritis paskelbtas Ojaro Vaciečio mėnesiu: nes prieš 80 metų lapkritį poetas gimė, o prieš 30 metų – išėjo amžinybėn.

„Ojaro Vaciečio nėra nė su kuo palyginti – jis neturi nei pirmtakų, nei pasekėjų. Jis buvo idealistas. Kitas klausimas, kiek tai buvo protinga ir naivu, bet jis kovojo už tiesą dantimis ir nagais. Jis tam paaukojo savo gyvenimą ir sudegė“, – mano poetas Knutas Skujeniekas.

Imanto Zieduonio nuomone, „Ojaras Vacietis buvo mūsų sąžinė“.

O. Vacietis paskelbė keturiolika poezijos rinkinių, tiek pat poezijos rinktinių, septynias vaikų poezijos ir kelias įvairaus žanro knygas. Jis kartu su I. Zieduoniu, M. Čaklaju ir kitais bendraamžiais sovietmety kūrė asociatyviąją poetiką, tvirtino modernizmo paradigmas latvių poezijoje, gaivino istorinę poezijos atmintį.

Lietuva šiame kontekste yra su vieninteliu lietuvišku O. Vaciečio eilėraščių ir poemų rinkiniu „Alsavimas“ (vertė A. Baltakis).

Lapkričio 13 d., per poeto gimtadienį, poetei Amandai Aizpurietei įteikta O. Vaciečio literatūrinė premija už eilėraščių rinkinį „Ten“ („Turp“).

A. Čako premija. 2013 metų Aleksandro Čako premija paskirta prozininkui Juriui Zvirgzdiniui (g. 1941 m.) už menišką, novatorišką Rygos interpretaciją vaikų ir jaunimo literatūroje. Kartu su rašytoju buvo apdovanota ir dokumentinių filmų trilogijos „Skersgatvis“ kūrybinė grupė.

J. Zvirgzdinis aktyvų kūrybinį darbą pradėjo 1982-aisiais. Rašė pjeses, miniatiūras, esė. Išleido dvi dešimtis knygų. Jo kūryba žavi paradoksų žaisme, neįtikėtinomis potekstėmis. Išgarsėjo kūriniais vaikams. 2009 m. rašytojas pelnė J. Baltvilko premiją už knygą vaikams „Pelė, Taškas ir Gutenbergas“. Į lietuvių kalbą išversti „Tobijo paistalai“.

„Iki pasimatymo tenai, aukštybėse“. Lapkritį tą pačią dieną Prancūzijoje skelbiamos dvi premijos: Goncourt'ų – nuo 1903 m., ir Renaudot – nuo 1926 m., pastaroji, be piniginės išraiškos, atsirado kilus nepasitenkinimui Goncourt'ų premijos vertinimo komisija.

Šių metų prestižinės Goncourt'ų premijos laureatu tapo Pierre'as Lemaitre'as. Kaip geriausias šiuolaikinis prozos kūrinys prancūzų kalba buvo įvertintas jo romanas „Iki pasimatymo tenai, aukštybėse“ („Au revoir la-haut“), pasakojantis apie 1919–1920 metų kareivius, kurie po karo tapo nereikalingi savo šaliai. Iki šiol P. Lemaitre'as garsėjo detektyviniais kūriniais (šiemet jam paskirta Detektyvų rašytojų asociacijos (CWA) premija „International Dagger award“). Nors Goncourt'ų premijos suma simbolinė – 50 frankų, tačiau laureatui ji suteikia populiarumo ir garantuoja didelius kūrinių tiražus.

2013 m. Renaudot premija skirta Yanui Moix'ui, 1996 m. Goncourt'ų premijos laureatui, už romaną „Gimimas“ („Naissance“), kuriame nagrinėjami sudėtingi vaiko ir tėvų santykiai.

T. Ševčenkai – 200. Kitų metų kovo 9 d. sukaks 200 metų, kai gimė ukrainiečių poetas Tarasas Ševčenka (1814–1861), kurio keleri paauglystės metai praėjo Vilniuje. Jubiliejaus proga Ukraina išleis dvylikos tomų poeto „Raštus“, T. Ševčenkos enciklopediją, atgims 1926 m. sukurtas filmas, teatrai ruošia spektaklius. Lietuvių kalba paskelbti penki T. Ševčenkos poezijos rinkiniai.

Geriausias visų laikų detektyvas. Britų detektyvų rašytojų asociacija, pažymėdama savo šešiasdešimtmetį, rinko geriausią visų laikų ir tautų detektyvą. Konkurse dalyvavo septyni kūriniai, už juos balsavo šeši šimtai šiuolaikinių detektyvų rašytojų. Geriausiu detektyvu pripažintas Agathos Christie (1890– 1976) „Rodžerio Ekroido nužudymas“. Šį septintą savo romaną rašytoja parašė 1926-aisiais. A. Christie kūrybinis palikimas – šešiasdešimt šeši romanai ir keturiolika apsakymų rinkinių – po pasaulį pasklido 4 milijardais egzempliorių daugiau kaip šimtu kalbų.

Kaip geriausia detektyvų serija pripažinti Arthuro Conano Doyle'io (1859–1930) romanai apie puikų seklį Šerloką Holmsą.

A. Dripė (1929–2013). Rašytojas Andrejis Dripė vienas pirmųjų latvių literatūroje palietė sudėtingus nepilnamečių auklėjimo klausimus. Lietuvių skaitytojai gali perskaityti reikšmingiausius jo kūrinius „Paskutinis barjeras“ (1976) ir „Auklėtojo užrašai“ (1990). 2013 m. lapkritį nutrūko šio latvių rašytojo, aštraus publicisto kūrybinis kelias.

Parengė Arvydas Valionis