goncourt       Goncourt‘ų premija. Pirmą kartą per dešimt pastarųjų metų Goncourt‘ų premija paskirta moteriai – senegaliečių kraujo turinčiai prancūzų prozininkei ir dramaturgei Marie NDiaye (g. 1967 m.) už romaną „Trys stiprios moterys“ („Trois femmes puissantes“), atskleidžiantį painius Afrikos ir Vakarų Europos gyventojų santykius. M. NDiaye – pirma juodaodė moteris, gavusi Goncourt‘ų premiją.

 

       Pirmąjį romaną M. NDiaye parašė būdama septyniolikos metų. Šiandien rašytojos kūrybinis įnašas – keturiolika romanų ir apsakymų knygų, keturias pjesės, vienas esė rinkinys. M. NDiaye yra antra dramaturgė, kurios pjesė („Papa doit manager“) įtraukta į teatro „Comedie Francaise“ repertuarą. 2001-aisiais M. NDiaye buvo apdovanota premija „Femina“.

 

       Latvių literatūrinės pasakos meistro gimtadienis. Latvija lapkritį paminėjo poeto, latvių literatūrinės pasakos meistro Karlio Skalbės (1879–1945) 130-ąsias gimimo metines. K. Skalbė – Latvijos nepriklausomybės paskelbimo aktyvistas, neoromantikas – per Antrąjį pasaulinį karą emigravo į Švediją ir ten gyveno iki mirties. 1992 m. rašytojo palaikai buvo perlaidoti gimtojoje Vecpiebalgoje. Šiame miestelyje nuo 1984 m. veikia K. Skalbės memorialinis muziejus.

 

       Nuo 1898 m. iki 1941 m. K. Skalbė išleido trylika poezijos rinkinių ir daug pasakų knygų. Ypatingą vietą jo kūryboje užima literatūrinės pasakos. Lietuviškai skaitome K. Skalbės „Aukso obelį“, „Paparčio žiedą“, „Pasakas“.

 

       Latvijos rašytojai bibliotekoje. Latvijos dramaturgų gildija, Latvijos rašytojų sąjunga, Latvijos literatūrinio švietimo paramos draugija ir Rygos centrinė biblioteka spalio 16 d. pradėjo atviro meno akciją „Rašytojai savo kūrinius skaito bibliotekoje“. Ji tęsis iki 2010 m. lapkričio 18 d. Šis projektas yra akcijos „Aš už kultūrą“ dalis.

 

       A. Čako premija vertėjams. Penktą kartą Latvijoje įteikta Aleksandro Čako premija už šio poeto kūrybos populiarinimą pasaulyje. Šių metų laureatais tapo Raulas Čilačava (Gruzija) ir Aksinija Michailova (Bulgarija) už šiemet išleistas A. Čako poezijos vertimų knygas.

 

       „Gyvatės plunksna“. Estų rašytojai J. Röste, K. M. Sinijervsas, A. Kinnapsas ir P. Helme įsteigė literatūrinį apdovanojimą „Gyvatės plunksna“. Šis prizas (rašiklis „Parker“ su išgraviruotu gyvatės motyvu ir pietūs laureato pasirinktoje vietoje) skirtas dėmesiui atkreipti į geriausius literatūros kūrinius, kurių neįvertino Kultūros kapitalo ir kitų reikšmingų premijų vertinimo komisijos. Šiemet „Gyvatės plunksna“ skirta H. Kaintsui už knygą „Lėktuvų stebėtojas“.

 

       Detektyviniai romanai apie verslą. Latvijos leidykla „Lietišķās informācijas dienests“ jau šešiolika metų yra kūrybingų žmonių, pasiruošusių įgyvendinti savo idėjas, patarėja ir pagalbininkė. Pasak leidyklos direktorės A. Viksnos, krizė ir permainų metas kūrybingiems žmonėms yra iššūkių laikas, todėl leidėjai nutarė pradėti latvių autorių detektyvinių romanų verslo tema leidybą.

 

       Stephenas Kingas – „Playboy“ ir komikso autorius. Amerikiečių siaubo literatūros kūrėjas S. Kingas spalio mėnesį erotiniame žurnale „Playboy“ paskelbė savo naują poemą „Skeletų bažnyčia“ („The Bone Church“) apie dramatišką, kupiną siaubo ekspediciją į džiungles, kuriose žūsta daugelis išvykos dalyvių. Kiti pasiekia savo tikslą – Skeletų bažnyčią, kur sutinka mamutus.

 

       Šis siaubo romanų meistras jau yra sukūręs dešimt panašios tematikos poemų bei eilėraščių.

 

       Kaip praneša „The Guardian“, S. Kingas debiutuoja ir kaip komiksų autorius – rengiasi išleisti iliustruotą penkių dalių serialą „Amerikietiškas vampyras“.

 

       Pastaruoju metu finansinių sunkumų prislėgtas erotinis žurnalas „Playboy“ tiesia ranką literatūrai – lapkričio mėnesį skelbia ištraukas iš nebaigto rašyti V. Nabokovo romano „Laura ir jos originalas“.

 

       Parduoti G. G. N. Byrono laiškai. Kaip praneša „Assotiated Press“, Sotheby‘io aukcione už beveik pusę milijono dolerių parduota penkiolika lordo Byrono laiškų ir dokumentai (kolekcijos apimtis – 71 p.). Laiškai buvo adresuoti Francisui Hidgsonui, artimam G. Byrono draugui, su kuriuo jis mokėsi Kembridže. Diduma šios medžiagos iki šiol nepublikuota. Šie laiškai vienu metu priklausė britų premjerui Archibaldui Primrose‘ui.

 

       E. A. Poe laidotuvės... po 160 metų. 1849 m. neaiškiomis aplinkybėmis mirus amerikiečių siaubo literatūros rašytojui Edgarui Allanui Poe, į jo laidotuves atėjo tik septyni žmonės. Šių metų spalį, minint 200-ąsias rašytojo gimimo metines, Baltimorės mieste buvo surengta ištaiginga simbolinė E. A. Poe laidotuvių procesija: nuo jo paskutinės prieglaudos iki Vestminsterio kapinių karieta vežamą rašytojo kūno muliažą lydėjo šimtąkart didesnė nei anuomet minia gerbėjų, vilkinčių XIX a. vidurio drabužius.

 

       Parengė Arvydas Valionis

 

       Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2009 m. Nr. 12 (gruodis)