Jau trečiąkart Alytuje nušurmuliavo respublikiniai trumposios prozos skaitymai Jurgio Kunčino atminimui „Imbiero vakarai“. Tai nepretenzingi pasibuvimai prie jaukiai garuojančio arbatos puodelio. Trapių imbierinių sausainėlių pakramsnojimai, ramiai besiklausant anaiptol ne trapių asmenybių sukurtos prozos. Ir keistas pojūtis, jog Jurgio šelmiška šypsena ir mąslus žvilgsnis tebeplevena kažkur šalia: anot garsiausią rašytojo romaną „Tūla“ šįkart literatūrologiškai naršiusios Loretos Jakonytės – „J. Kunčino egzistencinis ir socialinis liūdesys dar laukia atidesnio skaitymo“.

 

„Atvažiuojame čia, kad pamatytume ir pajustume J. Kunčino aprašytą miestą“, – sakė rašytoja Gintarė Adomaitytė. O pamatyti ir pajusti kelias dienas jo vardu pavadintoje viešojoje bibliotekoje vykusiame renginyje buvo ką. Ne tik rašytojams, bet ir klausytojams. Netgi patys mažiausieji čia atrado specialiai jiems skirtą renginuką „Mažasis imbieriukas“: su smagiais skaitymais ir paslaptingomis lėlių teatro „Aitvaras“ inscenizacijomis.

 

Prozos skaitymai buvo ir rimti dieniniai, ir neformalūs naktiniai. Ir klausytojų įvairių būta. Giliai susikaupusių ir išdykėliškų – salės pakampėse slapukiškai šaržus piešiančių. Tarp skaitovų – taip pat margumynas: nuo profesionaliai prozą raitančių bei savaip ją klausytojo ausiai pateikiančių – šįkart G. Adomaitytė, Gasparas Aleksa, Andrius Jakučiūnas, Donaldas Kajokas, Giedrė Kazlauskaitė, Vytautas V. Landsbergis, Jaroslavas Melnikas, Violeta Šoblinskaitė, Asta Plechavičiūtė, Ričardas Šileika, Birutė Jonuškaitė (antrųjų skaitymų laureatė), iki mėgėjų – nuoširdžiai ir kažkaip labai asmeniškai J. Kunčino kūrybą „lukštenančių“ alytiškių.

 

Tik vertinimo komisija, kurios „profesionaliajam kampui“ atstovavo salono BALTA VARNA krikštatėvis ir festivalio garbės svečias Antanas A. Jonynas, skaitymų moderatorius Danielius Mušinskas bei literatūrologė Loreta Jakonytė, per visą festivalio laiką buvo rimta ir susikaupusi. Pripažinusi, jog šiemet tikrai buvo iš ko rinktis, geriausiai įvertino trijų autorių kūrinius. Svariausia – J. Kunčino premija, įteikiama miesto vardu, atiteko rašytojui J. Melnikui už fantasmagoriškų paradoksų prisodrintą apsakymą „Žiūriu į tavo ragus“. A. Jakučiūnas už taip pat meistriškai „sukaltą“ „Seklumą“ pelnė salono BALTA VARNA premiją. Violeta Šoblinskaitė Aleksa buvo tituluota geriausio naktinių skaitymų teksto autore. Įsiklausyta ir į publikos vertinimus – jos laurus pelnė Vytauto V. Landsbergio „Novelė su Angelu“.

 

Margas, šurmulingas, šiemet angelų akivaizdžiai globotas renginys pasibaigė. Tačiau taip norėtųsi, perfrazuojant žinomą posakį, pasakyti: „Skaitymai pasibaigė, tegyvuoja skaitymai!“ Tuo labiau, kad „Imbiero vakarų“ idėjos autorės ir įgyvendintojos Giedrės Bulgakovienės mintyse jau generuojami ketvirto festivalio netikėtumai.

 

Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2009 m. Nr. 1 (sausis)