Š. m. gegužės 18–birželio 1 d. įvyko tradicinis tarptautinis festivalis Poezijos pavasaris. Be lietuvių poetų, festivalyje dalyvavo svečiai ir viešnios iš Čekijos, Prancūzijos, Kroatijos, Airijos, Lenkijos, Šveicarijos, Švedijos, Vokietijos. Šventės dalyviai, pasklidę grupelėmis, susitiko su poezijos gerbėjais Lietuvos miestuose, miesteliuose, kaimuose, taip pat Lenkijoje, Airijoje, Vokietijoje, Kaliningrado srityje.


       Kam atiteko pagrindiniai festivalio apdovanojimai?


       Gegužės 21 d. Šiaulių rajone, Naisių kultūros centre, Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus premija už geriausią 2007 m. poezijos debiutą apdovanota anksti mirusio poeto Petro P. Gintalo knyga „Einu namo“.


       Gegužės 30 d. Vilkaviškio rajone, Paežerių dvaro rūmuose, poetui Vytautui Stulpinui už eilėraščių knygą „Pavėsiai“ buvo įteikta Salomėjos Nėries premija.


       Tą pačią dieną Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje, iškilmingai ąžuolo lapų vainiku buvo apvainikuotas 2008 m. Poezijos pavasario laureatas. Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos sprendimu juo paskelbtas poetas Viktoras Rudžianskas už eilėraščių knygą „NUO do IKI do“. Laureato diplomą ir Maironio premiją jam įteikė Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas. Poetą pasveikino Lietuvos Respublikos kultūros ministras Jonas Jučas, kolegos, daug poezijos gerbėjų.


       V. Rudžianskas apie laurus jam pelniusį eilėraščių rinkinį žurnalistui pasakė: „Knygoje aš rašiau apie meilę ir mirtį, Lietuvą ir pasaulį.“


       Festivalio rėmėjų prizai žinomiems ir pradedantiems poetams, vertėjams, poezijos skaitovams, improvizatoriams, šelmiams ir rimtuoliams buvo įteikti įvairiuose šventės renginiuose ir baigiamajame vakare birželio 1 d. Vilniaus universiteto M. K. Sarbievijaus kieme.

 

       „Metų“ inf.


       Lietuvos rašytojų sąjungos mėnraštis „Metai“, 2008 m. Nr. 7 (liepa)