Sileika_Ricardas



I.


Ištekantis pro kamino skylę dangaus jūron. Pamažėl pamažėl tirpstantis ir yrantis. Bobų vasarą ištąsantis po laukus irgi pamiškes nematomus vortinklių mezginėlius. Įšaldomas ir užkonservuojamas vyzdžiuose ir ausų šulinėliuose. Mažas didelį vežimą išverčiantis.


Einantis apgraibom, lytimas. Neįmanomas nuskandinti užmarštyje. Priverčiantis lipti sienomis. Sprogdinantis iš vidaus. Neauginantis ir nepjaunantis. Negalandantis. Atsisakantis. Neatsakantis. Atsitraukiantis. Atitraukiamas. Trukdantis. Ištraukiamas iš makšties, blizgantis, dviašmenis.


Renovacija. Iš burnos virstantis garas. Kaltų ieškojimas. Nukautų skaičius. Liudytojai ir prisiekusieji. Skaistyklos klerkai. Subordinacija. Pelijantis. Kiaušininkystė. Jūsų rajono ir mūsų rajono šundaktariai. Pažliugęs socialinis veidas. Skambūs imperatyvai. Iškilmingas vėliavų iškėlimas ir jų nuleidimas. Paranoja. Sekantis mano minčių pėdsakais. Savireguliacija. Saviknisa. Tykantis iš pasalų provincializmo virusas. Surūdijęs statusas. Suvarpyti varpai ir giedančios varpos. Racionas, racionalizacija, iracionalumas. Infekcija. Įkalantys, ištraukiantys. Vėl įkalantys. Nuodėmklausiai. (Per)rašantys istorijos vadovėlius vidurinėms mokykloms. Neišverčiamas (kailis ir eilėraštis). Tupintis pačiame gale. Glostanti plaštaka.

 

II.


Gožiantis spontaniškumą. Žabokliai. Užkimštos čakros. Šokčiojanti atminties plūdė. Pirmas sniegas. Ligų kinivarpos kūno medienoje. Aštriai kaukšintys žingsniai laiptinėje. Sekmadienio pirmadienis. Tabulettae extracti valerianae. "Viso pasaulio rankšluosčiai" (D.Šimonis). Antinomija. Netyčia pakliūvantis į rankas. Kirpykla 10m. Gelbėjimasis iš pasaulio. Visuotinis karnavalas. Viešybe virtęs intymumas. Patalėlių kedenimas ir demonstracijos. (Ne)sugriaunami įsitikinimai. Deklaruojamas tuščiaviduris. Tuščiamintijantis, tuščiažodžiaujantis. Rankiojantis rudens plunksnas ir nuolaužas. Nugraužtų kaulelių ornamentai. Žuvies viduriuos besivartantis. Krebždantis miegamajame.


Sukultūrintas, suabsoliutintas, nugyventas. Nebeatstatomas. Siurbiantis iš giliai. Kylantis ir putojantis. Girgždantis tarp dantų. Kaklą veržianti kilpa. Nuolat malšinamas. Iš taško A judantis į tašką B. Džiovinantis paraką ir autus. Išsivėpęs ir atsisagstęs. Daužantis viršugalvį į staktą. Šliaužiantis be įsakymo. Nepailstantis lavonas. Apsiverčiantis ant kito šono. Kramtomas. Uodžiantis per mylią. Įtempiamas iki paskutiniosios. Arbatos puodelin puolusi tavo ašara.

 

2000 m.