Danutė Sirijos Giraitė       Lietuvių PEN centras 2009 metų vertėjo krėslą skiria vertėjai Danutei Sirijos Giraitei už Anton Hansen Tammsaare romano „Tiesa ir teisingumas“ (Vaga, 2009) talentingą vertimą iš estų kalbos: už senoviškos kūrinio dvasios perteikimą, kultūrinio kolorito atskleidimą ir puikų kalbos jausmą. Laureatė bus pagerbta vasario 9 d., antradienį, 16 val. Vilniaus paveikslų galerijoje (Didžioji g. 4).

 

       Danutė Sirijos Giraitė 1968–1972 m. studijavo Tartu Universitete estų kalbą ir literatūrą. 1979 m. baigė Vilniaus universitetą, rusų kalbos ir literatūros specialybę su lenkų kalbos mokymu. Įvairiose įstaigose yra dirbusi vertėja ir redaktore, nuo 1983 m. – laisva vertėja. Nuo 1968 m. išvertė per 30 grožinės literatūros kūrinių iš estų, suomių, anglų kalbų, parengė straipsnių, radijo laidų.

 

       Kaip reikšmingiausius darbus būtų galima paminėti: suomių novelių rinkinio sudarymą ir vertimą, estų apsakymų rinkinio sudarymą ir vertimą,  P-E. Rummo poezijos rinkinio sudarymą ir vertimą (su kitais vertėjais), estų klasiko O. Lutso romano „Pavasaris“, suomių klasiko T. Mukka romano „Žemė – nuodėminga giesmė“, šiuolaikinių estų meistrų J. Krosso, E. Tode, J. Peegelio, J. Kaplinskio, suomio A. Paasilinnos kūrinių vertimus; J. Tätte, M.Unto, R.Salurio, J. Külataskaus pjeses ir kt. 1986 m. Danutė Sirijos Giraitė apdovanota Estijos respublikine literatūros premija, 1999 m. – Estijos Marijos žemės kryžiaus V laipsnio ordinu.

 

       Nuo 2001-ųjų Metų vertėjo krėslas teikiamas už praėjusiais metais išleistą geriausią grožinės literatūros ir meninės eseistikos knygos vertimą į lietuvių kalbą. Premijos laureatais anksčiau yra tapę vertėjai Almis Grybauskas, Laimantas Jonušys, Diana Bučiūtė, Antanas Gailius, Leonas Petravičius, Aida Krilavičienė, Linas Rybelis, Danguolė Žalytė ir Eglė Išganaitytė.

 

 

       Lietuvių PEN centras (LPENC), įkurtas 1989 metais, yra Tarptautinio PEN klubo narys. LPENC, įgyvendindamas Tarptautinio PEN klubo Chartijos idealus ir dalyvaudamas Lietuvos visuomeniniame bei kultūriniame gyvenime, gina kūrybinę rašytojų ir kitų kūrėjų laisvę, menininkus, pasaulyje persekiojamus už įsitikinimus, siekia, kad literatūra, nepriklausomai nuo ideologinių bei politinių doktrinų, būtų išsaugota kaip bendra tautų vertybė, rūpinasi, kad nebūtų kurstoma rasinė, klasinė ir tautinė neapykanta, kad pasaulyje būtų įgyvendintas tautų taikaus sambūvio idealas. Lietuvių PEN centras kasmet organizuoja tarptautinį literatūros festivalį „Poetinis Druskininkų ruduo“.

 

       Lietuvių PEN centras

       2010-02-05