R. Jaro knygoje „Dzen dzen“ visi intelektiniai psichologizmai atskleidžiami per psichodelinius veikėjų ir juos supančių daiktų spąstus, kurie spendžiami iki neatpažįstamumo sudarkant įprastus santykius, paremiami sapno logika ir Alisos stebuklų šalyje gundymais. Tam pasitelkiami ezoterika, sadomazochizmas, koprofagija, kanibalizmas, erotografija. Norėjau parašyti „pornografija“, bet šiuo atvejo Jaro kūrybai tai nepritaikoma, nes jis ne daro ar vykdo, o tik imituoja sueitį, šaiposi iš davatkiškumo, miesčioniškumo buržuazinio nepadorumo ir lengvai įrodo neegzistuojantį vyksmą, nes iniciatyva jo rankose, kur talentas, pradėjęs žygį nuo pirmosios raidės, lengvai randa taką žodžių giriose ir nuveda skaitančiojo mintį iki paskutinio taško. Nes jis – Talentas, o nugalėtojai – neteisiami.
                                                                                                             
Gintaras Patackas



       Visalis

       Visalis sudejavo. Už lango kažkas stenėdamas spaudė sukriošusios „Pobedos“ pedalus, ir matyt norėdamas išgirsti kažką kita nei zirziantį, tarsi iš filmų apie karą, signalą, keikėsi. Grupė nežinia kokio amžiaus vyrų gageno storais, tarsi guminiais balsais.


       Visalis sunkiai pakilo nuo lovos. Sugraibė ant stalo stiklinę, o gal butelį, ir atidarė langą. Užsimojęs paleido stiklinę į kiemą, paskui atsirėmė į palangę ir užsimerkęs įkvėpė oro. Už jo, kambaryje, sugurgždėjo grindų lentos. Visalis iš lėto atsigręžė, už lango aidint riksmams.

       – Ką darai, – tarė Zina, keldamasi ant alkūnių, – vaiką peršaldysi...

       – Kokį vaiką dar, – krapštydamas akis paklausė Visalis.

       Zina atsitrenkė galva į iki pusės ištrauktą spintelės stalčių. Sudejavusi ji vėl parkrito ant grindų, ištiesdama į priekį rankas.

       – Ar tu gali kada nors, na... nors kada, nors ka-da!.. – ji stenėjo, šliauždama link sienos.

       Pro langą švystelėjo akmuo.

       – A-a-a!.. – suriko Zina, abiem rankom griebdamasi už blauzdos ir virsdama ant šono, – Visali!..

       Visalis krūptelėjo, uždarė langą ir išėjo iš kambario. Geltono koridoriaus gale, už atidarytų durų, švietė kriauklė.

       Visalis atsuko čiaupą su mėlynu tašku. Pamąstė, atsirėmęs rankomis į kriauklę ir greitai užsuko čiaupą. Paskui įsiklausė. Vamzdžiuose tyliai krebždėjo – tarsi tuntas tarakonų. Tada gretimame kambaryje suskambėjo dūžtantis stiklas.

       Jis prasižiojo, puolė prie gipsinės mergaitės skulptūros koridoriuje, griebė ją ir sustingo prie svetainės durų. Paskui ryžtingai jas atidarė.

       Priešais stovėjo minia išsišiepusių, puokštėmis blizgančių žmonių. Jie beveik kartu suriko ir puolė jį tiesdami rankas – tuščias ir su spalvotomis dėžėmis, – iš šonų prišoko dvi vienodai apsirengusios choro merginos ir pabučiavo į abu žandus iš karto. Sublyksėjo blykstės.

       – Kas čia darosi... – sušnabždėjo jis ir ištraukė dešinę ranką iš merginos pažasties.

       Nepažįstamas vyras apglėbė jį per juosmenį ir bandė tempti prie pulto.

       – Štai! – šūkčiojo vyras, – štai!

       – Kas čia darosi! – riktelėjo jis. Minia šurmuliavo. Jis atsikratė vyro ir atsisuko, prieš akis pokštelėjo šampano kamštis. Jis griebė putojantį butelį, bet nepajėgė ištraukti jo iš nepažįstamo žmogaus rankų.

       – Ką jūs čia darote!? – suriko jis iš visų jėgų. Minia pritilo.

       – Kas čia vyksta!? – sušuko jis dar kartą.

       – Sveikiname, šefe! – kažkoks akiniuotis bandė sušukti taip pat garsiai.

       Jis apsidairė.

       – Kokie sveikinimai? Kokie sveikinimai?.. Lauk iš čia!

       Minia stovėjo.

       – Girdit? – suriko jis. – Pašaliniai, lauk iš čia! Šviesą! – riktelėjo jis į kulisus.

       – Režisieriau, – pasigirdo balsas už nugaros. Jis atsisuko, – mes švenčiame jūsų gimimo...

       – Ką jūs švenčiate? Kokią dieną?! – jis atsisuko į minią, – lauk! Greitai – visi pašaliniai – lauk! – jis atsisuko į kulisus, – šviesą, aš sakiau! – jis žvilgtelėjo į sceną, joje stovėjo naujametinė eglė, – kur dekoracijos! – jis atsisuko į minią, – ko stovit!!!

       Minia tylėjo. Užsidegė šviesa.

       – Režisieriau...

       – Su-tvar-kykit viską!!! – suriko jis lūžtančiu balsu, – traukitės man iš kelio, – suburbėjo, braudamasis prie pulto.

       Priekyje stovėjusios merginos tarsi susitarusios kartu nuleido puokštes žemyn. Kažkoks vyriškis pasiėmė nuo kėdžių eilės švarką.

       Jis sustojo prie pulto ir įsmeigė žvilgsnį į sceną. Naujametinė eglė slinko į šoną. Jis priglaudė ranką ant krūtinės ir bandė nusiraminti. Taip negalima, tai pavojinga... Jis paėmė grafiną. Paskui žvilgtelėjo į minią, kietai sučiaupė lūpas, ir trenkė grafiną žemėn.

       – Viskas!.. – suriko jis, braudamasis pro minią atgal prie durų, – nebus šiandien repeticijos! – ir trenkė durimis.

       Čia jis priėjo prie minkštasuolio ir atsisėdo, traukdamas nosinę. Kakta buvo šlapia, jis šluostėsi ją, širdis trankėsi, liežuvis tirpo. Jis įkvėpė oro. “Na, ne, – pagalvojo, – aš ne koks bandymų triušis“. Jis įsikišo nosinę į kišenę ir išsitiesė ant suolo. Už durų barškėjo ir šnypštė. Durys atsidarė ir įšoko Albertas.

       – Tu gerai jautiesi?! – Albertas puolė prie jo.

       Jis papurtė galvą.

       – Na, Albertai, tu... – jis dar kartą papurtė galvą, – tu sveiko proto?

       – Aš atsiprašau, aš apsirikau, aš manau, tai nenuodinga.

       – Kokios tai dujos? – paklausė jis.

       – Tai ne bandomosios, tai ne bandomosios, aš nekaltas, mūsų visa aparatūra skylėta!.. – Albertas sunėrė rankas ir žiūrėjo į jį.

       Jis gaudė kvapą.

       – Po šimts, – tarė kimiai, – taip negalima, Albertai. Juk galėjo būti reakcija – atsimink vakarykštę porciją, – jis pamažu atsisėdo.

       – Na... – Albertas pasičiupinėjo nosį, – aš... na...

       Jis pakėlė pirštą.

       – Klausyk, Albertai... – pradėjo ir kostelėjo. Paskui susiraukė, bet neišlaikęs, sukosėjo iš visų plaučių. Skruostais pasipylė ašaros. Jis vėl išsitraukė iš kišenės nosinę ir bandė jas šluostyti, kita ranka dengdamasis burną. Giliai įkvėpęs oro sukosėjo taip, kad gerklę tarsi švitriniu popieriumi perbraukė. Kauliukas atsidūrė burnoje. Dar porą kartų kostelėjęs išspjovė kauliuką į puodelį. Ir tik paskui išdrįso pakelti žvilgsnį į žmoną. Ji sėdėjo suakmenėjusi ir žiūrėjo jam į akis. Jis pabandė nusišypsoti. Ji iškvėpė orą ir žvilgtelėjo į sėdinčiuosius už kitų staliukų.

       – Na... žinai, – ištarė ji akmeninėmis lūpomis. Jis tylėjo ir vėl paėmė taurę. Paskui kilstelėjo ją aukščiau – prieš šviesą.

       – Taip, – stengdamasis likti ramus, prašneko jis, – puiki taurė. Ar ne? – Jis nusišypsojo. Paskui palingavo galva. – Štai kokius puikius dalykus sukuria žmonės, – šypsodamasis jis dar sykį palingavo galva. – Tūkstančius metų žmogus turėjo vystytis, kol pagaliau padarė tokį daiktą. Tai juk beveik... beveik Džokonda... ar ne? – jis žvilgtelėjo į pardavėją. Šis linktelėjo.

       – Įdomu, – tęsė jis, – kokia gi buvo Gralio taurė. O jūs žinote, – jis nuleido brangakmeniais blizgančią taurę žemiau ir pažvelgė pardavėjui į akis, – o jūs žinote, kad aš irgi, ir visai neseniai, kaip ir visi tie riteriai, ieškojau Gralio taurės? Na, kad rausiausi archyvuose tarp senų raštų ir popierių, dalyvavau ekspedicijose, porą jų net pats suorganizavau, pagaliau iš tikrųjų rasdavau planus, kuriuos tuoj pat naudodavau, ir galiausiai... – jis palinko į priekį ir nusišypsojo, – aš rasdavau pačias taures. Taures, o ne taurę. Jų buvo ne viena.

       Pardavėjas kilstelėjo antakius.

       – Kaipgi taip? – paklausė pardavėjas.

       Jis tyliai nusijuokė ir pastatė taurę ant prekystalio.

       – Matote, – tarė, žiūrėdamas kažkur į kampą tarp sienos ir lubų, – tas taures pasigamindavo patys riteriai. Jie nerasdavo jų, tad nuspręsdavo apgaule tapti didvyriais. Ir galbūt todėl taurės nebuvo labai gražios. Negražesnės už šitą, – jis parodė ranka į stovinčią ant prekystalio, – o gal būt ir dėl to, kad riteriai nebuvo labai turtingi...

       Pardavėjas žiūrėjo į jį. Jis nusišypsojo, pakėlė taurę nuo prekystalio ir ėmė žiūrėti pro ją į šviesą. Paskui žvilgtelėjo jos vidun ir paklausė:

       – O gal ištraukite visą rinkinį? Aš suprantu, kad jūs geriau to nedarytumėte, bet... aš juk tikrai moku su jomis elgtis...

       Pardavėjas pasiraivė ir atsakė:

       – Na... kaip specialistui ir kaip žmogui, kurį pažįstu, tai... – pardavėjas pasilenkė ir ėmė rakinti seifą grindyse. O jis šypsodamasis persisvėrė per prekystalį ir žiūrėjo kaip pardavėjas atidaro sunkias seifo duris. Tada įkišo ranką į kišenę ir paspaudė mygtuką. Už durų subildėjo žingsniai. Jis išsitraukė iš kitos kišenės pistoletą. Pardavėjas atsitiesė. Pro duris įgriuvo Oskaras ir Plikis – abu su kaukėmis ir automatais rankose. Pardavėjas krūptelėjo visu storu savo kūnu ir palengva iškėlė rankas. Laikydamas pistoletą nukreiptą į pardavėją, jis užlipo ant prekystalio ir nušoko kitoje pusėje. Paskui pritūpė ir ėmė traukti iš seifo dėžę su taurėmis. Plikis irgi persisvėrė per prekystalį ir čiupo dėžę už krašto. Oskaras tuo tarpu gąsdino pardavėją automatu ir traukė iš kišenės virvę.

       Galiausiai jie puolė pro duris ir pasileido laiptais žemyn. Lauke stovėjo automobilis, jie metė dėžę ant galinės sėdynės, patys šoko į vidų.

       – Greičiau, – liepė jis pro sukastus dantis, vėl šluostydamasis prakaitą, – greičiau, greičiau!..

       Namų langai šmėkščiojo pro šalį, jie lėkė gatvėmis, sukdami iš vienos į kitą. Giliai
kvėpuodamas, jis galiausiai pajuto skausmą šone ir šūktelėjo.

       – Pakentėk pakentėk, – suriko Laukinis per petį, – va iki tų griuvėsių, – ir parodė į priekį.

       Jie bėgo toliau. Paskui ėmė leistis laiptais į rūsį.

       – Čia, – Laukinis atidarė duris.

       Viduje buvo tamsu.

       – Kur? – paklausė jis.

       – Duok ranką, – tarė Laukinis. Jis griebė Laukinio ranką. Jie kurį laiką klydinėjo tamsoje, kliūdami už kažko kojomis, nusileido laiptais ir rankomis liesdami sieną, ėjo toliau. Po kojomis suteškėjo vanduo.

       Jie išlindo į paviršių žemutiniame mieste. Jis apsidairė, stumtelėtas žvilgtelėjo į saulę ir rydamas seiles patraukė toliau. „Dieve, – pagalvojo, – kiek laiko aš jau einu“. Jis įsmeigė žvilgsnį į savo kojas. O gal reikėjo pasilikti prie asilo? Bet negi rysi pūvančią mėsą? O be to, – vanduo vanduo... Pirmiausia reikia vandens, ne mėsos. Pasiekęs artimiausią barchano šešėlį žvilgtelėjo aukštyn: žydras dangus ir saulė. Jis atsisėdo šešėlyje. Persibraukė ranka plaukus ir atsigulė. Jis jautė kaip ilsisi kojos. Akis aptraukė rūkas, jis tyliai iškvėpė orą ir vėl įkvėpė. Oras judėjo su garsu, tyliu, tarsi vėjo staugimas languose. Jis atsimerkė ir bandė pajudinti ranką. Ranka nejudėjo. Jis sučepsėjo ir truktelėjo ją stipriau. Paskui dar pagrabinėjo vamzdį – ne, nieko panašaus ten nėra. Jis vėl pabandė ištraukti ranką, bet ji aiškiausiai įstrigo. „Po šimts, – sušnabždėjo jis, – kaipgi aš ją ten įgrūdau“. Jis riktelėjo:

       – Renata! Renata, eikš čionai!

       Ji išdygo tarpduryje – dabar jau su chalatu. Ir išsišiepė.

       – Na ir vaizdas, – iškošė, – štai – suklupęs didvyris! Ir nerandi?

       – Nerandu... – tarė jis, – nerandu to tavo žiedo! – jis pajudino pirštus vamzdyje.

       – Tai ir nereikėjo skandinti, – ji uždarė tualeto duris.

       – Renata!.. – suriko jis viduje, – kvaile, man ranka įstrigo!

       Ji stovėjo miegamajame prieš veidrodį ir žiūrėjo į savo žandus.

       – Kvaile! – jis ėmė keiktis ir klūpėdamas spyrė koja į duris, – atidaryk! – jis spyrė koja į sieną – pasipylė apdailos plytelės.

       Renata stovėjo už durų ir šypsojosi niekinančia šypsena. Paskui atsiduso ir atidarė duris.

       – Tu, – tarė ji ir pritūpė prie jo, – tu... Dabar aš galiu su tavimi pakalbėti, – ji įbedė į jo akis žvilgsnį. Jis papurtė galvą ir užgulė klozetą. Aplinkui jam nebuvo leista žiūrėti. Priešais sėdėjo barzdotis. Stalinė lempa apšvietė jo veidą. Ant stalo tarsi stovėjo kavos puodeliai.

       – Na, seni, ir kaip tau patinka tai, ką tu matai? – paklausė barzdotis ir pasikrapštė barzdą, – nemanyk, kad aš esu tasai, kurį tikėjaisi išvysti. Visą gyvenimą nesitikėjęs, staiga paskutinę sekundę ėmei ir sugalvojai, kad tu Jį pamatysi. Deja, esu tiktai aš – specialiai tau, ir kitiems. Gerk kavą.

       Jis pajuto, kaip ranka pati tiesaisi link kavos puodelio.

       – Chamas... chamas... – tęsė barzdotis, – visą gyvenimą vien tiktai išgertuvės... Tave galima būtų nukišti kur nors taip, kad... – barzdotis vėl pasikrapštė barzdą. – Bet tu netyčia, ar ne, nežinodamas, taip sakant, visa tai darei? Dėl to teks dar kartą pasisukinėti ankstesnėse vietose, žinai?

       Gerdamas kavą jis įsiklausė ir tyliu balseliu tarė:

       – Sakyk...

       – Tylėk, – barzdotis mostelėjo ranka. Stalas prasmego žemyn, rūkas prasiskyrė. Jis pamatė priešais save tiltą, barzdotis stovėjo ant tilto ir šaukė: jis matė barzdoje judančias lūpas:

       – Į tą kavą, kurią tu ką tik gėrei, aš įbėriau nuodų, tu mirsi sulaukęs šešiasdešimties metų! Atsimink tai ir tegul tai tave kankina!.. – barzdotis turbūt ėmė kvatoti, bet jis susigūžė, šie žodžiai nusviedė jį tolyn. Po kojomis išsižiojo bedugnė, jis atsimerkė ir pabandė į ką nors greitai įsitverti. Krisdamas jis mataravo kojomis ir, atsimindamas rekomendacijas, išskėtė rankas. Viršuje mažėjo lėktuvas. Kažkas truktelėjo už rankos.

       – Na, viskas gerai? – paklausė baltaplaukis, sėdėjęs lėktuve šalia jo. – Dabar atsipalaiduok ir paskui neužmiršk šio žiedo.

       – A, taip taip, žiedas, – jis sugraibė žiedą ant krūtinės ir trūktelėjo. Jį supurtė, vaizdas ėmė šokinėti prieš akis – ir jis pakibo... Tyla.

       Jis jautė – viskas aplinkui yra vaizdas. Viskas aplinkui yra mintys. Jis stovėjo išsižergęs vidury kambario su atvertu langu.

       – Aš esu Visalis, – tarė jis ir atsigręžė į suaidėjusį kambarį.

       Ramūnas Jaras. Dzen dzen. Novelės, CD. - K.: Kitos knygos, 2008.

Absoliuta Andželika Lukaitė 4 Achille Campanile 4 Adolfas Juršėnas 1 Adolfas Mekas 1 Adomas Lastas 5 Agnė Biliūnaitė 9 Agnė Klimavičiūtė 1 Agnė Narušytė 1 Agnė Žagrakalytė 29 Aidas Jurašius 2 Aidas Marčėnas 45 Aistė Ptakauskaitė 9 Aivaras Veiknys 8 Albertas Zalatorius 3 Albert Camus 4 Albinas Bernotas 3 Albinas Žukauskas 3 Aldona Liobytė 1 Aldona Ruseckaitė 4 Aldona Veščiūnaitė 14 Aldous Huxley 15 Aleksandra Fomina 22 Alfas Pakėnas 6 Alfonsas Andriuškevičius 29 Alfonsas Bukontas 2 Alfonsas Gricius 2 Alfonsas Nyka-Niliūnas 22 Alfonsas Šimėnas 1 Alfredas Guščius 22 Algimantas Baltakis 27 Algimantas Julijonas Stankevičius 3 Algimantas Krinčius 9 Algimantas Lyva 11 Algimantas Mackus 12 Algimantas Mikuta 33 Algirdas Landsbergis 23 Algirdas Titus Antanaitis 3 Algirdas Verba 7 Algis Kalėda 1 Alis Balbierius 29 Allen Ginsberg 3 Almantas Samalavičius 2 Alma Riebždaitė 6 Almis Grybauskas 8 Alvydas Surblys 2 Alvydas Valenta 12 Alvydas Šlepikas 25 Andrej Chadanovič 5 Andrius Jakučiūnas 20 Andrius Jevsejevas 1 Andrius Konickis 1 Andrius Pulkauninkas 2 Andrius Sietynas 2 Andrzej Bursa 4 Andrzej Stasiuk 2 Andrė Eivaitė 1 Angelė Jasevičienė 10 Antanas A. Jonynas 28 Antanas Andrijauskas 1 Antanas Gailius 4 Antanas Gustaitis 6 Antanas Jasmantas 4 Antanas Jonynas 1 Antanas Kalanavičius 2 Antanas Masionis 3 Antanas Miškinis 2 Antanas Ramonas 8 Antanas Rimydis 10 Antanas Vaičiulaitis 9 Antanas Venclova 8 Antanas Šimkus 15 Antanas Škėma 9 Arkadij Averčenko 6 Arkadij Strugackij 2 Arnas Ališauskas 11 Arnas Dubra 1 Artūras Gelusevičius 5 Artūras Imbrasas 4 Artūras Tereškinas 7 Artūras Valionis 13 Arvydas Genys 2 Arvydas Sabonis 1 Arūnas Spraunius 23 Arūnas Sverdiolas 1 Asta Plechavičiūtė 11 Audinga Tikuišienė 1 Audronė Barūnaitė Welleke 1 Audronė Urbonaitė 1 Audronė Žukauskaitė 2 Augustinas Raginis 11 Aurelija Mykolaitytė 1 Aurimas Lukoševičius 1 Auris Radzevičius-Radzius 2 Austėja Čepauskaitė 1 Austė Pečiūraitė 1 Aušra Kaziliūnaitė 24 Balys Auginas 4 Balys Sruoga 19 Belcampo 4 Benediktas Januševičius 39 Bernardas Brazdžionis 3 Birutė Jonuškaitė 28 Birutė Marcinkevičiūtė-Mar 2 Birutė Pūkelevičiūtė 19 Bogdan Chorążuk 2 Boris Strugackij 2 Brigita Speičytė 17 Bronius Radzevičius 8 Bronius Vaškelis 5 Castor&Pollux 74 Catherine Tice 1 Charles Baudelaire 5 Charles Bukowski 18 Charles Simic 6 Christoph Zürcher 4 Crying Girl 1 Dainius Dirgėla 5 Dainius Gintalas 21 Dainius Razauskas 5 Dainius Sobeckis 6 Daiva Ausėnaitė 2 Daiva Molytė-Lukauskienė 4 Daiva Čepauskaitė 13 Dalia Bielskytė 6 Dalia Jakaitė 7 Dalia Jazukevičiūtė 17 Dalia Kuizinienė 8 Dalia Satkauskytė 8 Dalia Striogaitė 11 Danguolė Sadūnaitė 9 Daniela Strigl 1 Danielius Mušinskas 47 Daniil Charms 10 Danutė Labanauskienė 1 Danutė Paulauskaitė 4 Darius Pocevičius 33 Darius Šimonis 9 Deimantė Daugintytė 1 Dino Buzzati 3 Dmytro Lazutkinas 2 Donaldas Apanavičius 2 Donaldas Kajokas 35 Donald Barthelme 4 Donata Mitaitė 25 Donatas Paulauskas 3 Donatas Petrošius 33 Dovilė Zelčiūtė 31 Dovilė Švilpienė 4 Edas Austworkas 4 Edita Nazaraitė 8 Edmondas Kelmickas 4 Edmundas Janušaitis 3 Edmundas Kazlauskas 1 Edmundas Steponaitis 6 Eduardas Cinzas 9 Eduardas Mieželaitis 6 Eduard Limonov 1 Edvardas Čiuldė 4 Egidijus Darulis 2 Eglė Bazaraitė 1 Eglė Juodvalkė 7 Eglė Sakalauskaitė 11 Elena Baliutytė 11 Elena Baltutytė 1 Elena Bukelienė 18 Elena Darbutaitė 1 Elena Karnauskaitė 6 Elena Mezginaitė 7 Elena Žukauskaitė 4 Elina Naujokaitienė 3 Elona Varnauskienė 1 Elvina Baužaitė 1 Elžbieta Banytė 16 Enrika Striogaitė 4 Erika Drungytė 20 Ernestas Noreika 8 Ernesto Che Guevara 5 Eugenija Vaitkevičiūtė 20 Eugenija Valienė 3 Eugenijus Ališanka 40 Evelina Bondar 2 Faustas Kirša 6 Fethullah Gülen 1 Gabriela Eleonora Mol-Basanavičienė 1 Gabrielė Klimaitė 16 Gabrielė Labanauskaitė 13 Gasparas Aleksa 28 Gediminas Cibulskis 1 Gediminas Kajėnas 16 Gediminas Pilaitis 2 Gediminas Pulokas 5 Genovaitė Bončkutė-Petronienė 1 George Orwell 6 Georges Bataille 2 Giedra Radvilavičiūtė 3 Giedrius Viliūnas 5 Giedrė Kazlauskaitė 44 Giedrė Šabasevičiūtė 1 Ginta Gaivenytė 3 Gintaras Beresnevičius 57 Gintaras Bleizgys 32 Gintaras Grajauskas 19 Gintaras Gutauskas 1 Gintaras Patackas 38 Gintaras Radvila 3 Gintarė Bernotienė 7 Gintarė Remeikytė 2 Gintautas Dabrišius 9 Gintautas Mažeikis 1 Ginta Čingaitė 5 Gitana Gugevičiūtė 3 Goda Volbikaitė 2 Gražina Cieškaitė 15 Gražvydas Kirvaitis 3 Grigorijus Kanovičius 8 Grigorij Čchartišvili 5 Guillaume Apollinaire 2 Guoda Azguridienė 1 Gytis Norvilas 24 Gytis Rimonis 2 Gábor Csordás 1 Hakim Bey 2 Hans Arp 5 Hans Carl Artmann 5 Henrikas Algis Čigriejus 19 Henrikas Nagys 15 Henrikas Radauskas 14 Henrikas Stukas 1 Henrykas Sienkiewiczius 1 Henry Miller 2 Herkus Kunčius 29 Hugo Ball 4 Hunter S. Thompson 3 Ieva Gudmonaitė 8 Ignas Kazakevičius 1 Ignas Narbutas 1 Ignas Šeinius 7 Ilona Gražytė-Maziliauskienė 1 Ilse Aichinger 5 Ilzė Butkutė 4 Indrė Meškėnaitė 3 Indrė Valantinaitė 11 Ineza Juzefa Janonė 5 Ingmar Villqist 3 Ingrida Korsakaitė 2 Irena Bitinaitė 2 Irena Potašenko 4 Irena Slavinskaitė 2 Irvin D. Yalom 1 Irvine Welsh 2 Italo Calvino 6 Ivan Vyrypajev 3 J. G. Ballard 3 Jadvyga Bajarūnienė 1 Jan Brzechwa 2 Janina Žėkaitė 3 Janusz Anderman 6 Jaroslavas Melnikas 25 Jaunius Čemolonskas 4 Jeanette Winterson 4 Jehuda Amichaj 2 Jerzy Pilch 2 Jevgenij Zamiatin 3 Johanas Volfgangas fon Gėtė 1 Johan Borgen 3 Johannes Bobrowski 3 John Fante 9 John Lennon 1 Jolanta Malerytė 4 Jolanta Paulauskaitė 1 Jolanta Tumasaitė 1 Jolita Skablauskaitė 23 Jonas Aistis 1 Jonas Dovydėnas 1 Jonas Jackevičius 12 Jonas Kalinauskas 7 Jonas Lankutis 7 Jonas Mačiukevičius 8 Jonas Mekas 24 Jonas Mikelinskas 16 Jonas Papartis 1 Jonas Radžvilas 3 Jonas Strielkūnas 24 Jonas Thente 1 Jonas Vaiškūnas 2 Jonas Zdanys 8 Jonas Šimkus 8 Jorge Luis Borges 17 Josef Winkler 3 José Saramago 7 Jovita Jankauskienė 1 Juan Bonilla 2 Juan Rulfo 3 Judita Polovinkina 1 Judita Vaičiūnaitė 27 Julijonas Lindė-Dobilas 3 Julius Janonis 3 Julius Kaupas 12 Julius Keleras 29 Julius Žėkas 2 Juozapas Albinas Herbačiauskas 8 Juozas Aputis 40 Juozas Baltušis 7 Juozas Brazaitis 7 Juozas Erlickas 17 Juozas Glinskis 10 Juozas Grušas 7 Juozas Kralikauskas 5 Juozas Kėkštas 6 Juozas Mečkauskas-Meškela 1 Juozas Tysliava 8 Juozas Šikšnelis 9 Juozas Žlabys-Žengė 8 Jurga Ivanauskaitė 26 Jurga Katkuvienė 2 Jurga Lūžaitė 2 Jurga Petronytė 2 Jurga Tumasonytė 7 Jurgis Baltrušaitis 6 Jurgis Gimberis 13 Jurgis Janavičius 1 Jurgis Jankus 10 Jurgis Kunčinas 44 Jurgis Mačiūnas 1 Jurgis Savickis 5 Jurgita Butkytė 7 Jurgita Jėrinaitė 1 Jurgita Ludavičienė 1 Jurgita Mikutytė 2 Justinas Bočiarovas 5 Jūratė Baranova 26 Jūratė Sprindytė 52 Karolis Baublys 23 Karolis Gerikas 1 Karolis Klimas 4 Kasparas Pocius 3 Kazimieras Barėnas 17 Kazys Almenas 6 Kazys Binkis 27 Kazys Boruta 43 Kazys Bradūnas 11 Kazys Jakubėnas 5 Kazys Jonušas 3 Kazys Puida 6 Kazys Saja 25 Kerry Shawn Keys 7 Kleopas Jurgelionis 8 Kornelijus Platelis 27 Kostas Ostrauskas 27 Kristina Sabaliauskaitė 9 Kristina Tamulevičiūtė 2 Kurt Vonnegut 12 Kęstutis Keblys 4 Kęstutis Nastopka 9 Kęstutis Navakas 53 Kęstutis Rastenis 3 Kęstutis Raškauskas 2 Laima Kreivytė 1 Laimantas Jonušys 39 Laimutė Adomavičienė 4 Laura Auksutytė 3 Laura Liubinavičiūtė 10 Laura Sintija Černiauskaitė 48 Laurynas Katkus 7 Laurynas Rimševičius 2 Lena Eltang 3 Leokadija Sušinskaitė 1 Leonardas Gutauskas 35 Leonard Cohen 1 Leonas Gudaitis 4 Leonas Lėtas 3 Leonas Miškinas 3 Leonas Peleckis-Kaktavičius 22 Leonas Skabeika 7 Leonas Švedas 5 Leonidas Donskis 5 Lev Rubinštein 3 Lidija Šimkutė 25 Lina Buividavičiūtė 1 Linas Jegelevičius 1 Linas Kanaras 1 Linas Kranauskas 5 Lina Spurgevičiūtė 1 Liudas Giraitis 2 Liudas Gustainis 8 Liudas Statkevičius 2 Liudvikas Jakimavičius 31 Liutauras Degėsys 9 Liutauras Leščinskas 2 Livija Mačaitytė 1 Liūnė Sutema 9 lona Bučinskytė 1 Loreta Jakonytė 14 Loreta Mačianskaitė 1 Lukas Devita 1 Lukas Miknevičius 11 Manfredas Žvirgždas 7 Mantas Areima 1 Mantas Gimžauskas-Šamanas 18 Manuel Rivas 2 Marcelijus Martinaitis 38 Margot Dijkgraaf 1 Marguerite Yourcenar 3 Marija Macijauskienė 8 Marijana Kijanovska 1 Marija Stankus-Saulaitė 11 Marijus Šidlauskas 10 Mari Poisson 18 Marius Burokas 57 Marius Ivaškevičius 7 Marius Katiliškis 13 Marius Macevičius 4 Marius Plečkaitis 5 Mariusz Cieślik 4 Markas Zingeris 3 Mark Boog 2 Marta Wyka 2 Martin Amis 2 Matt McGuire 1 Michael Augustin 4 Michael Katz Krefeld 2 Milda Kniežaitė 3 Mindaugas Jonas Urbonas 1 Mindaugas Kiaupas 1 Mindaugas Kvietkauskas 18 Mindaugas Nastaravičius 8 Mindaugas Peleckis 11 Mindaugas Valiukas 18 Mindaugas Švėgžda 3 Mirga Girniuvienė 1 Monika Kutkaitytė 13 Monika Šlančauskaitė 3 Motiejus Gustaitis 6 Mykolas Karčiauskas 8 Mykolas Sluckis 5 Narlan Martos Teixeira 1 Narlan Matos Teixeira 1 Nerijus Brazauskas 9 Nerijus Cibulskas 11 Nerijus Laurinavičius 3 Neringa Abrutytė 15 Neringa Klišienė 1 Neringa Mikalauskienė 18 Nicolas Born 2 Nida Gaidauskienė 14 Nida Matiukaitė 1 Nijolė Miliauskaitė 14 Nijolė Simona Pukinskaitė 2 Nijolė Storyk 1 Noam Chomsky 1 Ona Ališytė-Šulaitienė 2 Ona Mikailaitė 3 Onutė Bradūnienė 1 Onė Baliukonė 16 Orbita 4 Paul Celan 4 Paulina Žemgulytė 6 Paulius Norvila 10 Paulius Širvys 4 Pedro Lenz 4 Peter Bichsel 2 Petras Babickas 6 Petras Bražėnas 7 Petras Cvirka 8 Petras Dirgėla 16 Petras ir Povilas Dirgėlos 5 Petras Kubilevičius-Kubilius 2 Petras P. Gintalas 5 Petras Rakštikas 5 Petras Tarulis 14 Philip Roth 3 Povilas Šarmavičius 3 Pranas Morkūnas 4 Pranas Naujokaitis 2 Pranas Visvydas 14 Predrag Matvejević 2 Pulgis Andriušis 18 Raimondas Dambrauskas 1 Raimondas Jonutis 2 Ramunė Brundzaitė 7 Ramutė Dragenytė 34 Ramūnas Gerbutavičius 10 Ramūnas Jaras 17 Ramūnas Kasparavičius 26 Ramūnas Čičelis 11 Rasa Aškinytė 1 Rasa Drazdauskienė 2 Rasa Norvaišaitė 1 Rasa Petkevičienė 1 Regimantas Tamošaitis 86 Regina Varanavičiūtė 1 Renata Radavičiūtė 2 Renata Šerelytė 85 Richard Brautigan 9 Rima Juškūnė 1 Rimantas Kmita 32 Rimantas Černiauskas 11 Rimantas Šalna 1 Rima Pociūtė 6 Rimas Burokas 15 Rimas Užgiris 3 Rimas Vėžys 4 Rimvydas Stankevičius 31 Rimvydas Šilbajoris 32 Rita Kasparavičiūtė 1 Rita Tūtlytė 9 Ričardas Gavelis 19 Ričardas Šileika 21 Robertas Kundrotas 8 Roberto Bolano 3 Rolandas Mosėnas 2 Rolandas Rastauskas 22 Romas Daugirdas 33 Romualdas Granauskas 15 Romualdas Kisielius 1 Romualdas Rakauskas 1 Ryszard Kapuściński 3 Rūta Brokert 2 Salman Rushdie 2 Salomėja Nėris 9 Salys Šemerys 12 Samuel Beckett 29 Sandra Avižienytė 1 Sara Poisson 25 Sargis Atsargiai 1 Saulius Keturakis 1 Saulius Kubilius 2 Saulius Repečka 1 Saulius Rimkus 5 Saulius Tomas Kondrotas 10 Saulius Šaltenis 12 Saulė Pinkevičienė 4 Serhij Žadan 6 Sharan Newman 1 Sigitas Birgelis 13 Sigitas Geda 50 Sigitas Parulskis 31 Sigitas Poškus 7 Simona Talutytė 2 Simon Carmiggelt 8 Skaidrius Kandratavičius 11 Skirmantė Černiauskaitė 1 Slavoj Žižek 1 Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė 7 Sonata Paliulytė 9 Sondra Simanaitienė 5 Stan Barstow 2 Stanislava Nikolova-Čiurinskienė 2 Stanislovas Abromavičius 4 Stanisław Lem 4 Stasys Anglickis 3 Stasys Jonauskas 13 Stasys Santvaras 8 Stasys Stacevičius 16 Tadas Vidmantas 5 Tadas Žvirinskis 4 Tautvyda Marcinkevičiūtė 19 Tautvydas Nemčinskas 4 Teofilis Tilvytis 16 Thomas Bernhard 5 Thomas Pynchon 1 Titas Alga 4 Toma Gudelytė 2 Tomas Arūnas Rudokas 19 Tomas Kavaliauskas 11 Tomas Norkaitis 4 Tomas S. Butkus-Slombas 9 Tomas Staniulis 14 Tomas Taškauskas 8 Tomas Venclova 45 Tomas Čepaitis 1 Tomas Šinkariukas 18 Ulla Berkewicz 4 Vaidotas Daunys 5 Vainis Aleksa 2 Vaiva Grainytė 7 Vaiva Kuodytė 8 Vaiva Markevičiūtė 1 Vaiva Rykštaitė 1 Valdas Daškevičius 11 Valdas Gedgaudas 11 Valdas Papievis 13 Valdemaras Kukulas 41 Valentinas Sventickas 30 Vanda Zaborskaitė 5 Venancijus Ališas 4 Vidmantė Jasukaitytė 28 Viktoras Rudžianskas 10 Viktorija Daujotytė 114 Viktorija Jonkutė 2 Viktorija Skrupskelytė 11 Viktorija Vosyliūtė 4 Viktorija Šeina 9 Viktor Pelevin 2 Vilis Normanas 6 Vilius Dinstmanas 3 Viljama Sudikienė 1 Vilma Fiokla Kiurė 4 Vincas Mykolaitis-Putinas 19 Vincas Natkevičius 2 Vincas Ramonas 4 Violeta Tauragienė 1 Violeta Šoblinskaitė 22 Virginija Cibarauskė 1 Virginijus Malčius 11 Virginijus Savukynas 1 Vitalija Bogutaitė 7 Vitalija Pilipauskaitė 8 Vitas Areška 13 Vladas Braziūnas 51 Vladas Šimkus 10 Vladas Šlaitas 9 Vladimir Sorokin 4 Vygantas Šiukščius 5 Vytas Dekšnys 15 Vytautas Berenis 4 Vytautas Girdzijauskas 10 Vytautas Janavičius 7 Vytautas Kavolis 4 Vytautas Kirkutis 7 Vytautas Kubilius 63 Vytautas Martinkus 23 Vytautas Mačernis 6 Vytautas Montvila 6 Vytautas P. Bložė 32 Vytautas Rubavičius 37 Vytautas Sirijos Gira 5 Vytautas Skripka 8 Vytautas Stankus 10 Vytautas V. Landsbergis 11 Walter Benjamin 10 Werner Aspenström 2 Wolfgang Borchert 4 Woody Allen 6 Yoko Ono 1 Zigmas Gėlė 6 Šarūnas Monkevičius 1 Švelnus Jungas 1 Žilvinas Andriušis 26 Živilė Bilaišytė 10 Živilė Kavaliauskaitė 1 Žygimantas Kudirka-Mesijus 5 ХХХ Nežinomas rašytojas 1